M-am intors la Sovata dupa 5 ani si de data asta am avut parte de 3 zile de iarna, cu zapada si cu frig, dar si cu raze de soare care au facut peisajul asta unul extrem de frumos. Au fost zile cu relaxare si mers la spa, cu plimbari in aer liber, cu timp in liniste si cu multe ganduri. Sovata este o statiune in care poti merge in orice sezon si este recunoscuta la nivel european inca din anul 1850.
Clima in zona asta este una subalpina, cu veri racoroase si cu ierni blande, lacurile cu ape clorurate si sodice, cat si namolul din ele, au proprietati terapeutice si ajuta in cazul multor afectiuni, dar sunt in special apreciate pentru probleme reumatice si ginecologice. Statiunea inconjurata de dealuri impadurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani si brazi, cat si de Muntele de Sare, e o zona cu un farmec aparte.
Si de data asta am ajuns in Sovata tot la invitatia celor de la Ensana (denumirea pe care o foloseste grupul Danubius pentru hotelurile din zona balneo), iar cazarea a fost la Sovata, hotel de 4 stele care a fost renovat in 2021. Mi-a placut mult ce-au facut aici, camera foarte frumoasa, extrem de calduroasa si cu tot ce trebuie, s-a investit mult in ultimii ani in cele 3 hoteluri ale grupului si se vede.
Cei de la Ensana au un program de investitii extrem de bine gandit pentru urmatorii 5-7 ani cu o valoare care se ridica la 40 de milioane de euro. Capacitatea de cazare se va mari, se va lucra la o zona de spa in aer liber, vor exista 2 etaje subterane de parcare, iar Lacul Ursu - care este si va ramane in concesiune - va ajunge la un alt nivel. Sunt sigura ca cei de la Ensana vor duce proiectul la final cu brio pentru ca stiu sa faca turism si asta se vede in gradul de ocupare - sa ai peste 90% grad de ocupare in primele 2 saptamani din noiembrie este mare lucru.
Cei de la Ensana au turisti de varste diferite si in ultima perioada au vazut un interes marit pe zona de preventie si pe grupa de varsta 40-45 ani, lucru care se vede clar si in baza lor de tratament. Aici se pot face atat tratamente medicale, cat si tratamente wellness. Sunt peste 40 de camere de tratament in total: 11 camere de masaj, 1 camera pentru bai sarate/ irigatii cu apa sarata, 1 camera pentru bai cu dioxid de carbon, un departament intreg de hidroterapie (cu bai galvanice, bai cu masaj subacvativ si bai aromatice pentru cupluri), 2 camere pentru hidromasaj, 11 camere pentru impachetari cu namol, 6 cabine pentru electroterapie, 1 camera pentru inhalatii, 1 camera pentru oxigenoterapie si un salon de infrumusetare.
Centrul spa are un bazin de relaxare, unul de inot, un alt bazin cu hidromasaj, un bazin pentru copii, 2 bazine Kneipp - unul cu apa rece si unul cu apa calda, dar si 2 bazine de terapie umplute cu apa din lacul Ursu. In zona de sauna gasiti sauna finlandeza, baie cu aburi, sauna cu infrarosii, cabina aromatica, bazin de imersie totala, fantana de gheata si camera de relaxare.
Pe partea de tratament balnear se combina cunostintele medicale cu resursele de vindecare naturale din zona si se pot face tratamente de balneoterapie, masaje medicale, terapie fizica si psysiotherapy, iar in ceea ce priveste procedurile de wellness - care ocupa circa 30% din totalul facut in baza - sunt mai multe ritualuri de ingrijire a pielii, cat si cateva tipuri de masaj.
Eu am fost de 2 ori la masaj si am facut si un tratament facial express, am sarit peste baia aromata si peste namol din lipsa de timp (am si lucrat in zilele cat am fost acolo). Mi-au placut ambele masaje, chiar daca au fost scurte (mi-as fi luat un masaj mai lung daca gaseam vreun loc liber, dar era totul plin), iar tratamentul facial a fost axat pe hidratare si s-au folosit produse H3 Equilibrium de la Gerovital. Cei de la Ensana au in portofoliu si tratamente cu produse Babor, asa ca daca ajungeti aici aveti de unde alege.
Lacul Ursu este la mai putin de 200 de metri de hotel, o plimbare in jurul lui este superba si nu trebuie ratata, indiferent ca e soare sau ca prinzi putina zapada, cum am prins eu in ziua cand m-am plimbat. Lacul Ursu, asa cum probabil stiti, este cel mai mare lac heliotrop din lume, are o suprafata de 40.000 de metri patrati, o lungime de 306 metri, o adancime de peste 18 metri si o salinitate medie de peste 250 de grame/ litru.
Sovata mi se pare un loc perfect pentru relaxare si plimbari in aer liber pentru ca oriunde intorci capul dai de ceva ce iti va incanta privirea. Ai apa si muntele in acelasi loc si poti sa respiri aer curat pentru ca Sovata este situata la o altitudine de aproximativ 500 de metri, chiar in centrul Transilvaniei.
Salina Praid este la doar 7 km de Sovata, asa ca se poate vizita extrem de usor. Este la o adancime de 120 de metri de la suprafata, iar transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanta de 1250 metri pana la poarta de intrare in baza de agrement. Temperatura medie anuala din subteran este de 16 grade Celsius, iar aici gasiti sistem de iluminat, wireless si televiziune, terenuri de joaca pentru copii, spatii de creatie si agrement, capela ecumenica, cafenea, magazin cu suveniruri, dar si o farmacie cu produse naturiste.
Canionul de sare Praid este un loc care merita vizitat, eu l-am mai vazut si in trecut, tot toamna, cred ca vara aici este un vis. De data asta am prins zapada si soare si m-am bucurat de peisaje care mi-au mers la suflet. Plimbarea prin zapada mi s-a parut rupta din povesti, modul in care soarele scalda tot, cerul, totul a fost ca in basme.
Pentru un tur complet al canionului este nevoie de doar o ora (bineinteles ca se poate sta si mai mult daca vrei sa explorezi tot ce intalnesti) si o sa poti vedea stanci si creste albe cu sare sclipitoare, lapiezuri, turnulete, mici pesteri, izvoare cu apa sarata, intr-un microclimat de poveste.
Va las cu una dintre pozele mele preferate din mini vacanta la Sovata si cu indemnul sa nu uitati cat de importanta e starea de bine, cat de important este sa avem grija de noi si sa prevenim in loc sa asteptam sa ajungem in punctul in care trebuie sa tratam si sa speram ca vindecam.
Ati fost vreodata la Sovata? Cum vi se pare?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu