M-am gandit ca e cel mai bine sa scriu despre Tirana cat lucrurile sunt inca proaspete in mintea mea pentru ca am avion in cateva ore si ma duc cateva zile intr-un alt oras pe care de-abia astept sa-l descopar. V-am spus pe Instagram ca mi-a placut mult Tirana, mi se pare un oras care merita mai multa atentie si este o destinatie care sunt sigura ca o sa fie mult mai vizitata in urmatorii ani.
Albania, ca tara, mi se pare o experienta pentru ca este o tara care acum scoate ochii in Europa si care este dornica sa descopere si sa invete si asta se vede in tot: se construieste mult, oamenii sunt deschisi, prietenosi si serviabili (vorbesc foarte bine engleza, chiar si cei mai in varsta), sunt multe cafenele si localuri, viata de noapte este destul de vie daca pot sa spun asta si sunt multe contraste.
Am ales sa stam central si o sa va spun mai multe la final de locul unde am stat pentru ca a fost o experienta total diferita de cea din Durres, asa ca am luat orasul la pas si am descoperit Tirana pe masura ce inaintam pe strazi. Si a fost tare frumos sa descoperim bucati de istorie, cladiri colorate si vesele, multe murale care vor sa schimbe aspectul orasului care a fost atata timp sub comunism.
Piata Skanderbeg este chiar in centrul Tiranei, e cea mai mare din oras (40.000 metri patrati) si noi am stat exact langa ea. Aici se gasesc multe cladiri importante din oras: hotelul Tirana International, Palatul Culturii, Opera Nationala, Biblioteca Nationala, Banca Albaniei, Moschea Et'hem Bay, Turnul Ceasului, primaria, mai multe ministere si Muzeul National de Istorie.
Este o zona in care tot timpul se intampla ceva, trec o multime de oameni pe aici, atat ziua, cat si seara, in zilele cat am stat noi in Tirana au fost ceva spectacole aici si muzica s-a auzit pana la 11 noaptea destul de tare (unul dintre dezavantajele de a stat foarte central, langa o zona atat de aglomerata), insa zona a fost cea potrivita pentru ce-am avut noi in minte.
Am bifat multe din obiectivele care ne-au interesat si am trecut peste cele care nu au fost ce am vrut sa vedem si aici ma refer clar la Bunk'Art 1 si 2 pentru ca nu am vrut sa vedem nimic legat de comunism pe care noi l-am trait, nu doar l-am citit/ vazut in carti, desi stim ca sunt oameni care vin in Tirana special pentru asta. Nu si noi.
Resurrection Cathedral este catedrala ortodoxa din Tirana, este o locatie impunatoare care a fost terminata in 2012 si este a treia biserica ortodoxa din Europa ca si dimensiune. Este un obiectiv turistic important din Tirana, chiar daca 70% din populatie este musulmana. Din cate am vazut toate religiile traiesc in pace si se inteleg bine.
Piramida din Tirana este un alt obiectiv important, initial a fost construita ca un muzeu dedicat dictatorului comunist Enver Hoxha, insa acum este un hub cultural. Treptele nu fac parte din constructia initiala, ci structura initala a fost modificata astfel incat spatiul asta sa poata fi unul modern si util pentru populatie.
Am vrut sa vedem si partea moderna a Albaniei, asa ca am vizitat Toptani Shopping Center, care este clar un exemplu al modului in care au ales sa inoveze tara dupa haosul socialist. Am intrat in cateva magazine, nu neaparat cu scopul de a lua ceva, ci de a ne uita. Tentatia cea mai mare a fost Lush insa, cum aveam doar bagaj de cabina, nu am putut sa iau ce mi-a placut datorita gramajului. Am intrat si intr-un magazin DeFacto (nu stiu daca la noi sunt magazine) si am vazut cateva hanorace care mi-au placut.
Plimbandu-ne pe strazile din oras am vazut multe cladiri interesante, inalte si colorate, insa si multe in constructie, se vede clar ca orasul este unul care inca isi stabileste o identitate si incearca sa construiasca un viitor pe ceea ce exista deja. Nu ma asteptam la un oras atat de aglomerat care este in permanenta miscare, dar asta am gasit.
As fi vrut sa ajungem in Grand Park, dar nu am mai mers pana la urma, insa in plimbarile noastre am dat de zone ca cea de mai jos. Tirana este unul dintre cele mai insorite orase din Europa, cu peste 2500 ore de soare anual si asta se vede in natura - atat de mult verde in noiembrie nu prea vezi in multe capitale europene.
Si in Tirana am mancat bine si mi s-au parut preturile decente, am plecat cu niste prejudecati si mi-am dat seama ca a fost total gresit. Langa locul unde am stat era o patiserie (sa ii zic) Byrek Special "Luani" despre care am citit numai pareri bune - vindeau produse facute de ei acolo si mie mi s-a parut ca e undeva blocata in timp si in primele zile nu am vrut nici sa intru, desi citisem ca byrek-ul lor e foarte bun. Am incercat 2 variante de byrek (rosii & ceapa si branza) si a fost delicios, asa ca ne-am mai dus o data si in ultima zi. Eu nu sunt mare amatoare de placinte/ aluaturi si de obicei cand consum am arsuri, nu a fost cazul aici.
2 - 3 zile mi se pare perioada optima de stat in Tirana, nu cred ca ai ce face mai mult, intrucat totul se intampla in centrul orasului pe care il acoperi destul de usor. Daca iei strazile la picior o sa intalnesti multe cafenele, multe localuri cu mancare, magazine de tot felul, murale in locuri neasteptate, trafic mult, oameni de tot felul si multa agitatie.
Ce recomand daca ajungeti in Tirana? O vizita la Dajti Ekpress Cable Car, cel mai lung traseu de telecabina din Balcani. Telecabina este construita de austrieci in 2005, costul biletului dus-intors este 14 euro, iar din centrul Tiranei faci 15-20 de minute pana aici si iti bucuri ochii cu niste peisaje ca cele de mai jos. Nu este cel mai usor traseu de telecabina, am povestit aici de ce - gasiti si mai multe poze, este ceva ce mi-am dorit mult si m-am bucurat de fiecare secunda petrecuta aici.
Muntele Dajti este una dintre cele mai frumoase resurse naturale ale Albaniei si mi se pare de neratat daca ajungeti in zona. Se pot desfasura multe activitati sus, exista si un hotel cu un bar care se roteste, restaurant (pe care aveam de gand sa-l incercam pentru pranz, dar nu prea nu era foame cand am ajuns si am renuntat la idee) si sunt multe locuri in care pur si simplu poti sa stai si sa te bucuri de tot ce are natura de oferit.
Mi-au placut mult de tot orele petrecute aici, m-am bucurat de aerul curat, de panorama, de telecabinele care treceau pe deasupra capului, de toata zona asta si de linistea pe care am gasit-o (recomand sa mergeti dimineata, imediat dupa 9 pentru ca este cel mai liber). Banuiesc ca vara e foarte frumos, dar foarte aglomerat, asa ca ma bucur ca am fost in perioada asta cu vreme frumoasa, dar cu mai multa liniste.
Am ales Rooftop Tirana (ii gasiti pe Booking) pentru cazare pentru ca ne-a placut foarte tare cum se vede orasul si a fost o alegere foarte inspirata. Firma care se ocupa de cazare are multe locatii in oras, aici aveau 9 camere pe etaj, toate diferite si sunt foarte bine pregatiti si dornici sa ajute: comunicarea a fost ok, ce-am platit am si primit, ne-au oferit recomandari pentru locuri si activitati, ne-au rezervat transferul la aeroport si ne-au intrebat in fiecare zi daca avem nevoie de ceva. De obicei nu recomand locuri de cazare pentru ca e ceva extrem de personal si avem gusturi si asteptari diferite, insa aici totul a fost ok.
Locatia de la etajul 11 a fost perfecta pentru ce ne-am dorit, insa datorita pozitiei si a geamurilor mari pe tot spatiul a avut cateva neajunsuri pe care le-am anticipat si pentru care am facut un compromis. Seara a fost muzica pana la 11 si se auzea de la concertele din piata, iar dimineata traficul e destul de intens si se si lucreaza in zona, dar stiam asta deja. Ce nu am anticipat a fost ca fiind atat de multe geamuri s-ar putea sa fie cam frig si asa a fost, sistemul de incalzire a facut fata cu brio, dar daca ar fi fost probleme cu electricitatea (cum am vazut ca mai sunt prin zona) n-ar fi fost tocmai bine.
A fost perfect pentru noi, am avut tot ce ne trebuie, view-ul asupra orasului ne-a placut la nebunie, insa am vrut sa precizez si celelalte aspecte pentru ca am vazut ca oamenii nu tin cont de ele cand fac rezervare. E normal sa fii constient de locul in care te afli si sa iei in calcul ca daca te cazezi sa zicem langa o biserica s-ar putea sa bata clopotele des si nu e vina aluia care are unitatea de cazare.
M-am gandit cu ce poza sa inchei postarea asta si cred ca muralul asta e cel mai potrivit pentru ca seama foarte tare cu Albania din punctul meu de vedere. Era la nici 100 de metri de locul in care am stat, dar l-am vazut de-abia dupa 2 zile - se numeste Mother's Care si este o reprezentare a dorintei pe care o avem toti de a ii proteja pe cei dragi. Va las pe voi sa va ganditi de ce zic ca seamana foarte bine cu Albania.
Ai fost in Tirana? Cand te gandesti la Albania ce iti vine in minte?