Pages

13.11.24

Cateva zile in Tirana

M-am gandit ca e cel mai bine sa scriu despre Tirana cat lucrurile sunt inca proaspete in mintea mea pentru ca am avion in cateva ore si ma duc cateva zile intr-un alt oras pe care de-abia astept sa-l descopar. V-am spus pe Instagram ca mi-a placut mult Tirana, mi se pare un oras care merita mai multa atentie si este o destinatie care sunt sigura ca o sa fie mult mai vizitata in urmatorii ani.

Albania, ca tara, mi se pare o experienta pentru ca este o tara care acum scoate ochii in Europa si care este dornica sa descopere si sa invete si asta se vede in tot: se construieste mult, oamenii sunt deschisi, prietenosi si serviabili (vorbesc foarte bine engleza, chiar si cei mai in varsta), sunt multe cafenele si localuri, viata de noapte este destul de vie daca pot sa spun asta si sunt multe contraste.

Am ales sa stam central si o sa va spun mai multe la final de locul unde am stat pentru ca a fost o experienta total diferita de cea din Durres, asa ca am luat orasul la pas si am descoperit Tirana pe masura ce inaintam pe strazi. Si a fost tare frumos sa descoperim bucati de istorie, cladiri colorate si vesele, multe murale care vor sa schimbe aspectul orasului care a fost atata timp sub comunism.

Piata Skanderbeg este chiar in centrul Tiranei, e cea mai mare din oras (40.000 metri patrati) si noi am stat exact langa ea. Aici se gasesc multe cladiri importante din oras: hotelul Tirana International, Palatul Culturii, Opera Nationala, Biblioteca Nationala, Banca Albaniei, Moschea Et'hem Bay, Turnul Ceasului, primaria, mai multe ministere si Muzeul National de Istorie.

Este o zona in care tot timpul se intampla ceva, trec o multime de oameni pe aici, atat ziua, cat si seara, in zilele cat am stat noi in Tirana au fost ceva spectacole aici si muzica s-a auzit pana la 11 noaptea destul de tare (unul dintre dezavantajele de a stat foarte central, langa o zona atat de aglomerata), insa zona a fost cea potrivita pentru ce-am avut noi in minte.

 

Am bifat multe din obiectivele care ne-au interesat si am trecut peste cele care nu au fost ce am vrut sa vedem si aici ma refer clar la Bunk'Art 1 si 2 pentru ca nu am vrut sa vedem nimic legat de comunism pe care noi l-am trait, nu doar l-am citit/ vazut in carti, desi stim ca sunt oameni care vin in Tirana special pentru asta. Nu si noi.

Resurrection Cathedral este catedrala ortodoxa din Tirana, este o locatie impunatoare care a fost terminata in 2012 si este a treia biserica ortodoxa din Europa ca si dimensiune. Este un obiectiv turistic important din Tirana, chiar daca 70% din populatie este musulmana. Din cate am vazut toate religiile traiesc in pace si se inteleg bine.

Piramida din Tirana este un alt obiectiv important, initial a fost construita ca un muzeu dedicat dictatorului comunist Enver Hoxha, insa acum este un hub cultural. Treptele nu fac parte din constructia initiala, ci structura initala a fost modificata astfel incat spatiul asta sa poata fi unul modern si util pentru populatie.

Am vrut sa vedem si partea moderna a Albaniei, asa ca am vizitat Toptani Shopping Center, care este clar un exemplu al modului in care au ales sa inoveze tara dupa haosul socialist. Am intrat in cateva magazine, nu neaparat cu scopul de a lua ceva, ci de a ne uita. Tentatia cea mai mare a fost Lush insa, cum aveam doar bagaj de cabina, nu am putut sa iau ce mi-a placut datorita gramajului. Am intrat si intr-un magazin DeFacto (nu stiu daca la noi sunt magazine) si am vazut cateva hanorace care mi-au placut.

Plimbandu-ne pe strazile din oras am vazut multe cladiri interesante, inalte si colorate, insa si multe in constructie, se vede clar ca orasul este unul care inca isi stabileste o identitate si incearca sa construiasca un viitor pe ceea ce exista deja. Nu ma asteptam la un oras atat de aglomerat care este in permanenta miscare, dar asta am gasit.

As fi vrut sa ajungem in Grand Park, dar nu am mai mers pana la urma, insa in plimbarile noastre am dat de zone ca cea de mai jos. Tirana este unul dintre cele mai insorite orase din Europa, cu peste 2500 ore de soare anual si asta se vede in natura - atat de mult verde in noiembrie nu prea vezi in multe capitale europene.

Si in Tirana am mancat bine si mi s-au parut preturile decente, am plecat cu niste prejudecati si mi-am dat seama ca a fost total gresit. Langa locul unde am stat era o patiserie (sa ii zic) Byrek Special "Luani" despre care am citit numai pareri bune - vindeau produse facute de ei acolo si mie mi s-a parut ca e undeva blocata in timp si in primele zile nu am vrut nici sa intru, desi citisem ca byrek-ul lor e foarte bun. Am incercat 2 variante de byrek (rosii & ceapa si branza) si a fost delicios, asa ca ne-am mai dus o data si in ultima zi. Eu nu sunt mare amatoare de placinte/ aluaturi si de obicei cand consum am arsuri, nu a fost cazul aici.

 

2 - 3 zile mi se pare perioada optima de stat in Tirana, nu cred ca ai ce face mai mult, intrucat totul se intampla in centrul orasului pe care il acoperi destul de usor. Daca iei strazile la picior o sa intalnesti multe cafenele, multe localuri cu mancare, magazine de tot felul, murale in locuri neasteptate, trafic mult, oameni de tot felul si multa agitatie.

Ce recomand daca ajungeti in Tirana? O vizita la Dajti Ekpress Cable Car, cel mai lung traseu de telecabina din Balcani. Telecabina este construita de austrieci in 2005, costul biletului dus-intors este 14 euro, iar din centrul Tiranei faci 15-20 de minute pana aici si iti bucuri ochii cu niste peisaje ca cele de mai jos. Nu este cel mai usor traseu de telecabina, am povestit aici de ce - gasiti si mai multe poze, este ceva ce mi-am dorit mult si m-am bucurat de fiecare secunda petrecuta aici.

Muntele Dajti este una dintre cele mai frumoase resurse naturale ale Albaniei si mi se pare de neratat daca ajungeti in zona. Se pot desfasura multe activitati sus, exista si un hotel cu un bar care se roteste, restaurant (pe care aveam de gand sa-l incercam pentru pranz, dar nu prea nu era foame cand am ajuns si am renuntat la idee) si sunt multe locuri in care pur si simplu poti sa stai si sa te bucuri de tot ce are natura de oferit.

Mi-au placut mult de tot orele petrecute aici, m-am bucurat de aerul curat, de panorama, de telecabinele care treceau pe deasupra capului, de toata zona asta si de linistea pe care am gasit-o (recomand sa mergeti dimineata, imediat dupa 9 pentru ca este cel mai liber). Banuiesc ca vara e foarte frumos, dar foarte aglomerat, asa ca ma bucur ca am fost in perioada asta cu vreme frumoasa, dar cu mai multa liniste.

Am ales Rooftop Tirana (ii gasiti pe Booking) pentru cazare pentru ca ne-a placut foarte tare cum se vede orasul si a fost o alegere foarte inspirata. Firma care se ocupa de cazare are multe locatii in oras, aici aveau 9 camere pe etaj, toate diferite si sunt foarte bine pregatiti si dornici sa ajute: comunicarea a fost ok, ce-am platit am si primit, ne-au oferit recomandari pentru locuri si activitati, ne-au rezervat transferul la aeroport si ne-au intrebat in fiecare zi daca avem nevoie de ceva. De obicei nu recomand locuri de cazare pentru ca e ceva extrem de personal si avem gusturi si asteptari diferite, insa aici totul a fost ok.

Locatia de la etajul 11 a fost perfecta pentru ce ne-am dorit, insa datorita pozitiei si a geamurilor mari pe tot spatiul a avut cateva neajunsuri pe care le-am anticipat si pentru care am facut un compromis. Seara a fost muzica pana la 11 si se auzea de la concertele din piata, iar dimineata traficul e destul de intens si se si lucreaza in zona, dar stiam asta deja. Ce nu am anticipat a fost ca fiind atat de multe geamuri s-ar putea sa fie cam frig si asa a fost, sistemul de incalzire a facut fata cu brio, dar daca ar fi fost probleme cu electricitatea (cum am vazut ca mai sunt prin zona) n-ar fi fost tocmai bine. 

A fost perfect pentru noi, am avut tot ce ne trebuie, view-ul asupra orasului ne-a placut la nebunie, insa am vrut sa precizez si celelalte aspecte pentru ca am vazut ca oamenii nu tin cont de ele cand fac rezervare. E normal sa fii constient de locul in care te afli si sa iei in calcul ca daca te cazezi sa zicem langa o biserica s-ar putea sa bata clopotele des si nu e vina aluia care are unitatea de cazare.

M-am gandit cu ce poza sa inchei postarea asta si cred ca muralul asta e cel mai potrivit pentru ca seama foarte tare cu Albania din punctul meu de vedere. Era la nici 100 de metri de locul in care am stat, dar l-am vazut de-abia dupa 2 zile - se numeste Mother's Care si este o reprezentare a dorintei pe care o avem toti de a ii proteja pe cei dragi. Va las pe voi sa va ganditi de ce zic ca seamana foarte bine cu Albania.


Ai fost in Tirana? Cand te gandesti la Albania ce iti vine in minte?

12.11.24

Durres prin ochii mei

Asa cum va spuneam zilele trecute Durres a aparut in traseul nostru din Albania dupa niste zboruri anulate si dupa ce a trebuit sa refacem planurile de cateva ori, insa asa a fost sa fie si a fost tare bine. Ma bucur ca am petrecut 2 zile aici si ne-am facut o idee despre ce inseamna litoralul albanez, ne-am bucurat din plin de ce tot ce am vazut.

Durres are o istorie interesanta, a fost construit de bizantini intre secolele III si V, a fost chiar si capitala tarii pentru o perioada de timp. Este al doilea oras al Albaniei si distanta pana in Tirana e mai mica de 40 de kilometri, deci se poate ajunge usor si e o locatie ideala chiar si pentru o excursie de o zi din capitala.

Am ajuns in Durres dimineata devreme si am fost intampinati de culorile astea superbe, par ireale si in realitate erau si mai spectaculoase. Cand primul contact cu un loc e asta sunt slabe sanse sa ajungi sa spui ca nu iti place un loc. Iar noua Durres ne-a placut mult, chiar si in luna noiembrie - au fost peste 22 de grade si soarele chiar ardea, insa si vantul se simtea destul de puternic in anumite zone.

Ne-am plimbat pe promenada si am admirat Marea Adriatica in toata superbitatea ei, am mers pana la Marina Viewpoint si ne-am bucurat de culorile superbe, dupa care am fost pana la Sfinski unde am si petrecut cateva zeci de minute - am stat pe trepte, cu castile in urechi si ne-am incarcat de la tot ce era in jurul nostru.

Am mers foarte mult si am bifat cam tot ce ne-a interesat in Durres si ni s-a intamplat de mai multe ori sa fim mirati de ce vedeam in jur - pe o parte vezi bucati de istorie precum zidurile astea vechi, iar cand intorci privirea vezi o cladire impozanta precum Colegiul din Durres si te minunezi cum cele 2 lumi se contopesc cumva natural, fara sa para ceva fortat.

In Durres, ca si in restul tarii, se construieste mult pentru ca Albania este o tara in plina dezvoltare - m-a mirat foarte tare ca sunt multi italieni in zona. Am discutat cu localnicii si am inteles si de ce: chiriile in Durres sunt ieftine, iar preturile mult mai mici decat in Italia asa ca multi italieni trecuti de o varsta vin aici si traiesc foarte bine.

Am urcat pana la Vila e Zogut, care a fost locuinta de vara a regelui Zog I, pentru ca eram foarte curioasa cum arata. Stiam ca e in paragina, dar ma asteptam sa se vada frumos orasul si nu m-am inselat. Nu stiam ca se plateste intrarea (2 euro) si am fost singuri in cea mai mare parte a timpului cat am stat aici.

Poti sa iti faci o idee despre ce-a fost si cum s-a trait aici, pe pereti sunt niste picturi care arata vremurile de demult, insa e nevoie de atentie pentru ca in multe locuri podeaua, cat si scarile sunt subrede. Mi-a amintit foarte tare de Pavilionul de Bai din Govora, in mare parte datorita starii precare a cladirii, dar si a detaliilor care te duc cu gandul la o epoca apusa.

De pe balcoane se vede extrem de frumos Adriatica si o parte din oras, insa e nevoie de atentie pentru ca sunt vechi, deteriorate si subrede, eu am vrut sa urc si un pic mai sus, dar mi-am dat seama ca mai bine renunt la idee ... insa m-am bucurat si am admirat ceea ce am intalnit si vazut cat am stat aici si in zona din jur.

Ballkoni i Durresit a fost urmatorul loc de pe harta noastra de locuri pe care vrem sa le vedem si ne-am luat ceva timp sa ne bucuram de toate partile din Durres pe care le-am vazut de aici. Este fostul turn al fortificatiei medievale si in reperul de pe Instagram cu Albania am filmat tot ce se poate vedea de aici. V-am mai spus ca mie imi place sa vad locurile in care merg si de la inaltime, asa ca am vrut neaparat sa fac asta.

Durres e un loc frumos, cu o energie care m-a facut sa zambesc, mi-a placut cum e gandit, mi-a placut lumina si sunt convinsa ca vara e un loc animat si ideal pentru o vacanta la malul marii. Orasul e plin de statui si de locuri unde poti sta, in poza de mai jos puteti sa vedeti statuile de bronz pentru Tina Turner, John Lennon, Bob Dylan si Mick Jagger

Nu am vazut tot ce inseamna orasul asta, nu am luat plajele comerciale la pas si nici nu am stat prea mult timp intr-un singur loc, dar ne-am dus sa ne facem o idee si exact asta am facut. Riviera albaneza are locuri mult mai spectaculoase si daca am lua in calcul o vacanta la malul marii clar ne-am aventura spre Marea Ionica si tot ce are de oferit.

O surpriza pentru mine a fost mancarea in Durres - ne-a placut tot ce am incercat. Ne-am dus cu un singur gand in cap: Pastarella care are niste review-uri foarte bune, insa luni era inchis (lucru la care nu am fost atenta - oboseala, bat-o vina - desi de obicei retin detaliile de genul asta) si in final n-am mai ajuns deloc pentru ca am descoperit un loc care ne-a placut mult. 

E vorba de (New) Pampas, un restaurant unde am mancat mai multe feluri de peste si ne-a placut la nebunie. Am mancat aici cel mai bun somon la gratar din viata mea (gatit simplu, cu legume langa, dar absolut delicios), am incercat caracatita si chiar si platica de mai jos a fost de vis. Gelateria Cela e cea mai laudata din Albania si inteleg de ce dupa ce-am incercat inghetata de la ei. Am ales o combinatia de fior di latte cu caramel sarat si a fost delicioasa. 

Nu a fost totul roz in Durres, dar nu am lasat asta sa ne strice timpul petrecut acolo. Asta nu e apartamentul pe care l-am rezervat, desi arata bine in poze - am platit pentru un apartament mult mai mare tot in cladirea asta cu un alt view, persoana care se ocupa de asta are 10 apartamente in cladire si le inchiriaza cum are chef fara sa precizeze undeva ca sunt mai multe, pozele sunt de la cel mai frumos apartament si cand ajungi acolo primesti ce e liber. 

A fost prima experienta mai neplacuta pe care am avut-o prin Booking - nu am stat decat o noapte aici, asa ca am ignorat ce nu a fost ok (frimiturile din frigider pentru ca nu l-am folosit, praful de pe masa de sticla pentru ca nu am folosit-o, bateriile de la baie care aveau semne vizibile de uzura total in contrast cu prosoapele brodate si aparatura de ultima generatie, aerul de statut care ne-a "lovit" cand am intrat, patul pe care a trebuit sa-l imbracam noi si care cam scartaia desi nu era vechi) si ne-am concentrat pe ce-am vazut de la etajul 17 si pe celelalte lucruri care ne-au placut (canapeaua in mod special pentru ca am ajuns rupti in prima seara). Am vrut sa povestesc si asta pentru ca face parte din poveste si pentru ca fost prima data cand am ales un loc cu review-uri putine si s-a intamplat asta, in Tirana am fost exact in celalalt capat ca experienta si diferenta e uriasa.

Inchei cu apusul din prima seara, pe care l-am vazut atat de pe balcon cat si de la malul marii (avantajul cand treci strada si ajungi la mare) pentru ca astea sunt momentele care conteaza si pe care eu le caut cand merg intr-un loc. Nu cred ca cuvintele sunt necesare, sper doar ca am reusit sa transmit prin poze tot ce am vazut si simtit.

Ati fost vreodata in Durres? Cum vi se pare ce v-am aratat in postarea asta?

11.11.24

Gama reparatoare Cica Daily de la Uriage

Crema Bariederm-CICA de la Uriage este un produs de care v-am spus de multe ori si care mie nu imi lipseste din casa de ani de zile, asa ca m-am bucurat mult cand am primit cele 3 produse din gama Cica Daily, o gama reparatoare care este folosita dupa procedurile dermato-estetice. Am folosit produsele cateva saptamani si astazi vreau sa va spun mai multe despre ele.

Din punctul meu de vedere, asa cum am spus de foarte multe ori, e foarte important ca produsele de ingrijire sa aiba ingrediente calmante si sa incercam sa oprim daunele inainte sa se vada efectiv pe ten. Nu sunt mare iubitoare de proceduri estetice (filler, botox), laser nu am incercat, insa cand si cand am mai facut cate un peel sau mezoterapie (nu in ultima perioada) si produsele astea sunt ceea ce e indicat sa fie folosit dupa asemenea proceduri.

Serul reparator intens are o formula care imi place mult: 10,5% Thermal-biotic complex (apa termala Uriage + prebiotic), centella asiatica, panthenol, acid hialuronic cu greutate moleculara diferita si dipeptide. Textura este extrem de lejera si placuta, se absoarbe imediat si senzatia pe ten este una care imi place mult. Imi simt tenul hidratat, proaspat si relaxat.

Poate fi folosit ca si tratament intensiv dupa o procedura care presupune ingrijire pentru refacerea barierei cutanate, insa e un produs care poate fi folosit cu usurinta zilnic pentru a ajuta pielea sa fie mai rezistenta la agresiunile de mediu, ceea ce automat insemna o intarziere a aparitiei semnelor de imbatranire. Singurul lucru pe care l-as schimba la produsul asta e pretul, as vrea sa fie mai accesibil pentru ca este un produs bun.

Gelul-crema reparator are o formula exact cum trebuie: 10,5% Thermal-biotic complex (apa termala Uriage + prebiotic), centella asiatica, panthenol, acid hialuronic cu greutate moleculara diferita + cupru si zinc (sub forma de gluconat), iar textura e una care imi place mult - lejera, placuta si merge foarte bine dupa serul de care am povestit mai sus.

Face ceea ce face si serul si poate fi folosit atat pentru reparare si refacere dupa proceduri, insa si intr-o rutina zilnica de ingrijire pentru a hidrata, calma, repara si proteja tenul de agresiunile de mediu. E genul de produs dupa care vrei sa intinzi mana pentru ca face ce promite si se simte ca un rasfat pentru piele.

Ultimul produs din gama asta este crema reparatoare concentrata, cu o textura cremoasa extrem de reusita si placuta, formula este imbogatita cu ceramide. E o crema foarte bine gandita si foarte eficienta, pe langa faptul ca repara, regenereaza si calmeaza in timp ce intareste bariera cutanata, are efecte antioxidante si se simte ca un rasfat premium pentru ten.

Stiti ca eu nu sunt mare fana a cremelor in borcan, dar asta chiar imi place si merita incercata si daca nu aveti probleme vizibile cu bariera cutanata pentru ca hidrateaza, repara si protejeaza, iar in perioada asta rece pana si tenul fara probleme este afectat de factorii de mediu.

Va plac produsele de la Uriage? Ati incercat vreun produs din gama Cica Daily?

10.11.24

7 intr-o saptamana #479

Saptamana asta a fost una de vacanta pentru mine, au fost cateva zile de care aveam nevoie pentru a ma detasa un pic de tot ce se intampla in jurul meu in momentul asta, au fost cateva zile care mi-au placut la nebunie si care au bifat cam tot ce vreau eu sa vad si sa fac atunci cand ma duc intr-un loc nou care mi-a starnit interesul. 

Vacanta asta a fost programata din vara, insa a fost cu multe modificari pentru ca am avut 2 zboruri anulate si unul amanat, asa ca am tot schimbat planurile dar pana la urma s-a intamplat si a fost mult mai bine decat am sperat. A fost o plecare cu emotii pentru mine pentru ca nu stiam cum va fi Tasha, dar lucrurile nu s-au agravat ... mai bine nu are cum sa fie, din pacate.

Luni am avut zbor devreme catre Tirana si de acolo am plecat direct spre Durres care a fost adaugat planului dupa toate schimbarile de care v-am spus mai sus. Durres ne-a placut la nebunie, ne-a intampinat cu niste culori de vis si am savurat fiecare clipa petrecuta la malul marii. Nu a fost totul roz pentru ca la cazare nu am primit apartamentul pe care il platisem, dar nu am vrut sa ne stricam cheful pentru asta si in final am luat lucrurile asa cum au venit. O sa va povestesc despre Durres intr-o postare separata pentru ca am multe de zis.

Marti seara am plecat spre Tirana si am descoperit un oras care ne-a luat prin surprindere si ne-a placut mult. Albania mi se pare o experienta si am ales destinatia asta tocmai pentru ca este prea putin cunoscuta si pentru ca am vrut altceva. Am luat orasul la pas, am bifat obiectivele turistice care ne interesau, am fost prin magazine si in mall (la Rossman am stat ceva vreme sa ma uit la produsele Isana, dar nu am luat vreunul desi mi s-au parut interesante, mai ales crema cu ectoina), am mancat bine (mult mai bine decat ne asteptam), a fost tare bine.

Atunci cand am ales Tirana am facut-o si pentru Dajti Ekspres Cable Car, cel mai lung traseu de telecabina din Balcani, si a fost ceva ce ne-a placut la nebunie. Am vazut niste peisaje de vis, am admirat Tirana de sus, ne-am plimbat, am respirat aer curat si ne-am incarcat cu energie. Am povestit aici mai multe si am pus si multe poze pentru ca mi-a placut la nebunie ce-am vazut.

Ne-a placut Tirana atat ziua, cat si seara, este un oras in plina dezvoltare si care cred eu ca va fi mult mai cunoscut si apreciat in urmatorii ani. Sunt multe lucruri care ne-au luat prin surprindere (in sensul bun), desi nu am plecat fara sa stim unde mergem. Ne-au placut oamenii, ne-a placut ce-am vazut din Albania si vreau sa va povestesc mai multe zilele urmatoare si sa va arat Tirana asa cum au vazut-o ochii mei si cum a simtit-o sufletul meu.

Sfarsitul de saptamana a fost cu cateva surprize care ma asteptau acasa, cu cateva cadouri care mi-au placut la nebunie (precum cerceii astia) si cu ceva ce mi-am luat eu si de care m-am bucurat extrem cand s-a dovedit a fi ce-am sperat sa fie. Am avut si multe de facut, cum se intampla dupa cateva zile departe, insa mi-am facut timp sa termin cartea pe care am inceput-o in vacanta si sa am pic de grija de pielea mea dupa ce-am umblat mult prin soare.

Saptamana voastra cum a fost?