Sinaia prin ochii mei

4.7.24

Plecarea de saptamana trecuta la Sinaia a fost o gura de aer dupa o perioada lunga in care am simtit ca nu am control asupra lucrurilor. Nu s-a sfarsit bine, dar am invatat sa accept (sau incerc sa ma conving ca am invatat) si sa iau lucrurile cum sunt. Si pentru ca am facut cateva poze reusite, zic eu, vreau sa va povestesc cum mi s-a parut mie Sinaia in 2024 pentru ca mi-a placut mult ce-am gasit aici. 

Am trecut de multe ori prin Sinaia in ultimii ani, ne-am oprit sa mancam, sa ne plimbam, dar nu am mai dormit in Sinaia din 1998. Stiu exact anul pentru ca am fost acolo la o aniversare si am niste amintiri foarte bine intiparite in minte. Insa in copilarie si in adolescenta am fost de foarte multe ori in Sinaia, atat la Palace, cat si la International, dar si in cateva vile de protocol, asa ca am vrut sa redescopar orasul asta si sa vad cum il simt dupa atatia ani.

Nu am dormit la hotel, ci am ales Casa Varful cu Dor care e pe strada cu acelasi nume, e o locatie interesanta care a fost gandita ca un hotel boutique de 4 stele, insa datorita regulilor din turism si a celor locale mai are de asteptat pana sa intre la categoria asta. Sunt 10 camere, fiecare cu design unic, si e un loc unde poti sa te odihnesti, dar si sa te bucuri de o priveliste de vis. 

Noi am ales una din camerele de la mansarda, insa le-am vazut pe toate si am stat de vorba si cu proprietarul (v-am spus ca omul de turism din mine isi face din cand in cand prezenta) si daca cautati un loc dragut pentru o escapada va recomand locul. Nu a fost totul perfect, e loc de mai bine si de mai multa atentie la detalii, dar noi ne-am simtit foarte bine si daca mai mergem in Sinaia s-ar putea sa alegem tot locul asta.

Parcul Dimitrie Ghica a fost infiintat in 1881 si combina foarte bine frumusetea naturii cu arta arhitecturala, mi se pare un loc perfect de plimbare (si am oprit de multe ori cateva zeci de minute doar pentru o plimbare) si imi da o stare de bine. Hotelul Caraiman este primul construit in Sinaia cu mai mult de 50 de camere, tot in 1881, si isi are locul lui la intrarea in parc. Nu imi amintesc sa fi stat vreodata in el, insa am inteles ca arata bine in interior daca va place stilul neo-clasic.

Celalalt hotel din parc este Palace, construit in 1911, si am multe amintiri legate de locul asta si ma gandesc mereu la tata de cate ori ajung aici. Tot in parc este si cazinoul si v-am povestit putin pe Instagram despre locurile astea doua si de modul in care sunt legate. E o zona foarte frumoasa din oras,  mie imi place sa ma plimb si sa ma bucur de tot ce are de oferit Sinaia.

Nu am mai intrat de foarte mult timp in Cazino si nici la Palace nu am mai stat, dar poate o sa rezolv ambele "probleme" pe viitor, doar asa de dragul amintirilor si al momentelor pe care le-am trait candva aici.

Manastirea Sinaia este unul dintre locurile unde merg mereu cand ajung in oras pentru ca mi se pare un loc cu o energie foarte buna, imi place sa ma plimb si sa ma uit in jur, peisajul este foarte frumos si imi da o stare de liniste. Iar scarile astea de langa manastire imi ofera intotdeauna prilejul sa respir adanc, sa ma gandesc la cat de mici suntem in viata asta si ma ajuta de fiecare data sa ma conectez cu mine si cu realitatea. 

Am multe poze facute in locul asta de-a lungul anilor si imi place sa ma uit la ele si sa vad schimbarile, sa-mi reamintesc ca suntem intr-o continua evolutie si ca viata merge inainte indiferent de ce se intampla in jurul nostru.

Am gasit anul asta parcul manastirii reabilitat si mi s-a parut atat de frumos pentru ca nu era multa lume, totul era verde, o adevarata placere sa te plimbi si sa respiri. Stiu ca parcul a fost inchis in perioada comunista si a fost redeschis dupa mult timp, insa nu stiam ca exista un proiect si ca se lucreaza la el. Daca ajungeti in Sinaia si vreti o zona frumoasa in care sa va plimbati sau sa va odihniti e chiar frumos.

Ne-am plimbat destul de mult prin oras si mi-a placut mult ce-am vazut. Sinaia e un oras cochet, in multe zone se lucra la intretinere si se faceau diverse lucruri, mi se pare ca incearca si reuseste sa-si mentina farmecul pentru care statiunea era candva cunoscuta. Am vazut si case parasite si locuri inchise, dar putine in comparatie cu ce arata bine in oras.

Nu pot sa povestesc despre Sinaia fara sa amintesc de Castelul Peles si de Pelisor, am trecut rapid pe acolo insa nu am facut multe poze pentru ca - in sfarsit - se lucreaza la ambele proiecte (banuiesc ca sunt lucrari de reabilitare) si erau schele si multe altele, dar am ajuns si la o ora cand era aglomerat pentru ca venisera foarte multe autocare cu turisti straini.

Intotdeauna strainii au fost fermecati de istoria care e prezenta in multe locuri din Sinaia si fascinatia vad ca ramane in timp, vorbeam cu oameni din oras si ne spuneau ca multi nemti, spanioli, italieni, dar si alte natii vin extrem de des in zona pentru ca le place mult ce gasesc aici.

Sinaia este in general destinatia aleasa de familiile cu copii, insa mie mi se pare o locatie buna si pentru o escapada scurta in 2 pentru ca poti sa te plimbi si sa vezi asta, din Bucuresti ajungi extrem de repede (nu in weekend daca pleci cu masina), sunt multe locuri de cazare in locatii construite sau regandite in ultimii ani si poti sa imbini foarte bine istoria cu timpurile moderne in care traim. Si cel mai important: poti sa respiri si sa te bucuri de natura.

Nu stiam cum sa inchei postarea asta, dar mi-am amintit ca am facut poza asta si - la fel ca poza cu care am inceput postarea - mi se pare ca reflecta foarte bine ceea ce este Sinaia astazi. Daca nu ati mai fost de mult poate merita sa va ganditi sa va opriti pentru cateva ore sa descoperiti orasul asta exact asa cum e el in 2024.

Va place Sinaia? Cand ati fost ultima data?

Read More

De dimineata

2.7.24

In ultimele zile diminetile mele nu au mai inceput atat de devreme si cu toata agitatia care a fost omniprezenta in ultimele ... multe luni. Nu mai e nevoie sa ma trezesc la 6 si ceva si sa alerg sa fac lucrurile cat mai repede, nu mai trebuie sa fiu tot timpul atenta, pe de o parte ma simt un pic mai libera, iar pe de alta ... nu pot inca sa vorbesc despre asta si poate nu o sa pot mult timp de acum inainte. Inca incerc ca procesez ca am pierdut 2 caini in 9 zile, mi se pare ireal si acum ...

Am inceput de cateva saptamani sa fac cateva exercitii scurte de respiratie dimineata pentru ca m-am simtit de multe ori coplesita de situatie si am cautat diverse lucruri care sa ma ajute, pot sa fac asta in liniste pentru ca nu trebuie sa mai sar din pat cand suna telefonul sau aud o miscare care poate sa insemne probleme cu o blanoasa. Pot sa beau o ceasca de ceai (sau una de Cola in cazul asta, obicei de care nu sunt mandra si de care trebuie sa scap pentru ca nu e vorba doar de cana asta) si sa imi intind oasele inainte sa ies la plimbarea de dimineata, care nu prea mai seamana a plimbare de ceva vreme, dar ne straduim. 

Dimineata, asa cum v-am mai zis si cu alte ocazii, ingrijirea pielii la mine e simpla: curatare (daca e cazul, tenul meu este unul care nu prea produce sebum si de multe ori e nevoie doar sa ma clatesc putin cu apa), un strat lejer de hidratare, antioxidanti si crema cu SPF. Iar cu produsele de la Paula's Choice merg la sigur de fiecare data - texturi mai mult decat placute, formule eficiente si care stiu ca livreaza ceea ce promit.

Micul dejun este unul tarziu pentru ca asa ma simt cel mai bine, am insa grija sa aleg alimente nutritive si care sa imi ajute corpul. Mi-am propus la inceputul anului sa consum cel putin 30 de grame de proteina la fiecare masa si sa cresc aportul de grasimi sanatoase si in cele mai multe dintre zile imi iese. Nu ma simt in masura sa dau sfaturi despre asta, am citit, am discutat cu oameni care stiu si am decis ca pentru mine asta e cea mai buna varianta in momentul asta din viata mea.

Cand va arat pe Stories pe Instagram ce alimente cumpar sau ce mananc o fac in ideea ca poate va inspira sa combinati altfel alimentele, poate va da idei de produse pe care poate nu le-ati incercat pana acum, la randul meu si eu ma inspir de la alti oameni si asta m-a ajutat sa fac niste alegeri mai bune.

In dimineata asta am ales sa port Coach Floral dupa care n-am mai intins de mult timp mana, desi este un parfum care imi place si imi da o stare de bine. Il am de multi ani si cand se incalzeste vremea imi place sa ma bucur de el si de alte parfumuri pe care le port doar in perioada de primavara/ vara. Nu cred ca o sa fac vreo achizitie de parfum curand pentru ca vreau sa ma bucur de ce am deja.


Dimineata ta cum a aratat azi?

Read More