3 zile in Cracovia

21.11.24

Cracovia este al doilea oras, ca marime, din Polonia si unul dintre cele mai vechi din tara, iar unele ghiduri turistice il mentioneaza printre cele mai frumoase orase din Europa. Orasul Vechi este punctul central al orasului, este pe lista Heritage Site a celor de la UNESCO, si - din punctul meu de vedere - este locul in care se intampla cam tot ce te poate interesa in Cracovia. 

A fost mereu unul dintre cele mai de seama centre culturale, academice si artistice ale tarii si asta se vede oriunde mergi, a fost chiar capitala Poloniei in anumite perioade, iar din 1999 este resedinta voievodatului Polonia Mica. Cred ca 2-3 zile sunt suficiente in oras daca vrei sa vezi ce are de oferit si sa intelegi putin despre ce e vorba.


Rynek Glowny este piata centrala si locul unde sunt cele mai reprezentative cladiri ale orasului, mi-a placut la nebunie dimineata, ziua, seara sau noaptea, cu soare, cu nori sau chiar cu ploaie si lapovita, oriunde intorci capul vezi istorie, arta, cultura si o multime de detalii care iti atrag atentia si te fac sa iti pui intrebari.

Plimbarile cu trasurile cu cai sunt una dintre atractiile principale ale orasului, v-am spus pe Instagram exact ce cred eu despre asta, insa sunt parte din farmecul acestui oras si clar te duc cu gandul la povesti daca privesti lucrurile superficial. Nu o sa insist cu subiectul asta, dar am vrut sa va spun si cum vad eu lucrurile.

Piata e fascinanta in orice lumina, sunt atatea cladiri cu detalii arhitecturale care te fac sa ramai pe loc si sa privesti, iar daca ai norocul si rabdarea sa stai pe loc si sa privesti cum se schimba lumina ... e o experienta extrem de frumoasa si noi ne-am bucurat din plin de asta pentru ca nu ne-am dus cu un program in minte, ci doar sa ne bucuram.

Sukiennice sau Cloth Hall este cel mai vechi "centru comercial" din Cracovia si face parte din patromoniul arhitectural al Cracoviei. A fost reconstruit si sunt multe de vizitat aici, de la galerii la diverse evenimente pana la standurile cu suveniruri, unele comerciale, altele lucrate manual, cred ca se gaseste ceva pentru fiecare.

Strazile din Cracovia mi-au amintit de Viena, insa si de Sibiu si Sighisoara, as vrea sa zic ca si de anumite orase din Germania (pentru ca vad asemanarile) dar eu am vazut prea putin din Germania ca sa pot sa afirm direct asta. Dar cred ca e evident ... ne-am plimbat pe strazi, ne-am oprit si ne-am uitat la cladiri si la tramvaie, pur si simplu am luat partea asta din Cracovia la pas si am descoperit-o pe masura ce inaintam.

Zona pietei este plina de localuri si restaurante de tot fel si turistii se ingramadesc la ele, desi la distanta de 100 de metri, pe stradutele de langa sunt multe restaurante foarte misto si cu mancare foarte buna, pe care localnicii le prefera. Noi am plecat cu cateva in minte si in ziua in care am ajuns am fost la Boccanera, un restaurant italian mai nou pe harta Cracoviei de care am auzit numai pareri bune.

Am fost la o ora care ne-a permis sa gasim masa fara sa avem rezervare, am incercat bruschetta si lasagna, ne-au placut si preturile au fost decente. Nu am avut loc si de desert, am avut o discutie lunga cu chelnerul care ne-a servit si ne-a dat cateva informatii interesante, polonezii mi s-au parut foarte deschisi, insa putin plictisiti de turisti (cel putin in comparatie cu Albania) ceea ce e si de inteles.

Pe lista noastra a fost Urara Sushi & Shabu Shabu, un restaurant cu specific japonez si thailandez, insa ne-au "furat" altele si nu am mai ajuns, poate o sa o facem cu alta ocazie pentru ca ma mai vad plecand 2-3 zile in Cracovia pe viitor.

Ramanand la mancare ... am vrut neaparat sa ajungem la una dintre locatiile Goralskie Praliny pentru faimoasele lor cornetto umplute. Afara vezi o patiserie micuta cu o vitrina care iti ia ochii, iar cand intri descoperi o alta lume. Am incercat 2 variante - ciocolata alba & fructe de padure si fistic & gem de zmeura - si am baut o ciocolata calda care nu prea a fost asa calda. 

Ne-a placut, dar nu pot sa zic ca ne-a dat pe spate de delicios ce-a fost. Preturile pentru un cornetto sunt intre 29 si 35 de zloti, nu stiu daca din poza mea va dati seama cam cat de mare e, mai erau cateva variante cu aroma de Kinder Bueno si parca ceva cu migdale, arata spectaculos si clar iti iau ochii.

Castelul Wawel si dealul pe care se afla sunt cele mai importante locuri din Polonia din punct de vedere istoric si cultural si se numara printre cele mai frumoase locuri din lume. Am incercat sa prind cateva cadre in care nu sunt multi oameni, insa realitatea este ca erau sute, poate mii de oameni - turisti, localnici, grupuri de copii si o aglomeratie care ne-a cam obosit.

Sunt foarte multe cladiri si cred ca e nevoie de 2 zile daca vrei sa vezi tot ce e aici, timp pe care noi nu l-am avut si nici nu am fi vrut sa-l petrecem asa daca am fi stat mai mult, asa ca am facut o plimbare prin curtea imensa, am admirat cateva cladiri si catedrala, ne-am gandit la tot ce-a fost aici si am mers mai departe.

Ne-am indreptat spre Vistula si ne-am bucurat putin de peisaj, a iesit si soarele in timpul cat eram aici si a schimbat zona cu totul. Vistula este cel mai lung rau din Polonia si este parte importanta din istoria tarii, traverseaza tara de la sud la nord pe o distanta de peste 1000 kilometri. Plimbarea asta ne-a facut pofta de mai mult, asa ca am inconjurat la pas tot domeniul Wawel si am vazut multe care ne-au facut sa zambim.

Am ales sa stam direct in piata pentru ce-am vazut de la fereastra, chiar si cu riscul de a auzi clopotul de la Basilica St. Mary's si de a fi deranjati de galagia din piata. Dupa Albania nu ni s-a parut asa rea galagia, insa am avut nenorocul sa avem langa niste nemti care si-au dat in petec rau de tot si care au reusit sa ne enerveze putin noaptea.

Locul ala de la fereastra o sa ramana mereu una dintre amintirile mele preferate pentru ca mi s-a parut un vis sa stam acolo cuibariti si sa ne uitam la tot ce era in jurul nostru, mai ales seara tarziu. Locatia a fost exact ceea am crezut ca e (Fragola Apartments se numeste), foarte bine gandita, au mai multe apartamente in zona asta, noi am ales camera asta (care a avut inclusiv o chicineta mare cu plita si cuptor cu microunde ascunse intr-un dulap) pentru ca avea cea mai buna priveliste catre piata. Au apartamente mult mai luxoase, cu jacuzzi si alte nebunii, insa nu sunt stilul nostru si nu ne-au atras deloc.

Am facut multe poze, desi nu am postat atat de mult cat am fost acolo - am spus si pe Instagram ca am ajuns intr-un punct in care vreau sa traiesc in momentul ala si nu sa stau sa postez chiar daca vreau sa arat mai departe ce mi se pare frumos. Trebuie sa ma gandesc la asta si la un mod in care sa ma simt ok cu ceea ce fac cand plec undeva.

Cracovia e plina de cladiri interesante, de detalii care iti atrag privirea, nu ai cum sa te pierzi pe strazi in centrul vechi, oriunde te intorci vezi ceva frumos si care iti capteaza atentia. Insa cred ca vremea face diferenta, desi mi-a placut la nebunie si innorat cand soarele si-a facut aparitia mi s-a parut ca a schimbat tot.

Pozele de mai jos sunt dovada a ceea ce am spus mai sus: cand a aparut soarele totul a avut alt farmec si dintr-o data tot ce era frumos a devenit si mai frumos. Basilica St. Mary's, o constructie gotica, este una dintre cele mai importante biserici din Polonia si domina piata de peste 7 secole, mi-a placut mult cum a aratat in soare desi si pana la momentul ala imi atrasese atentia.

Porumbeii, modul in care soarele se plimba deasupra cladirilor, oamenii care sunt mereu in miscare fac din locul asta unul extrem de plin de viata si de dinamic. Am vazut piata asta la ore diferite (inclusiv la 6 dimineata cand se facea curat si se alimentau localurile, noaptea tarziu, in diverse momente ale zilei) si mi s-a parut la fel de frumoasa de fiecare data, mai ales ca este mult mai mare decat mi-am imaginat eu ca va fi.

As putea sa mai pun poze si sa va spun mai multe, dar cred ca ati prins ideea: mi-a placut mult Cracovia, este o destinatie pe care o recomand daca cautati ceva aproape de Romania (zborul de intoarcere pana la Bucuresti a fost 1 ora si 15 minute si a fost unul extrem de frumos) si vreti sa vedeti locuri frumoase, sa va plimbati si sa va simtiti bine.

Ati fost in Cracvoia sau in alte zone din Polonia? Cum vi s-a parut?

Read More

Seri de noiembrie

19.11.24

Toamna asta e pe final si eu habar nu am unde a zburat timpul, am fost plecata de cateva ori in ultimele saptamani, am avut mult de munca si multe altele de rezolvat in viata de zi cu zi si m-am trezit ca a trecut de jumatatea lui noiembrie. Serile raman in continuare preferatele mele, momentele alea cand pot sa ma cuibaresc la caldura, sa imi ofer putin rasfat, sa fac lucruri care imi plac si sa ma bucur de ceva timp in liniste.

Am folosit in ultimele saptamani des produsele astea trei din gama Lift Pro-Collagene de la Yves Rocher (le gasiti aici daca va intereseaza), pe baza de ficoida glaciara care promite ca lupta cu ridurile si ca ajuta la mentinerea fermitatii. Sunt mai multe produse in gama asta, eu le am primit pe acestea de la Yves Rocher si imi place mult ce-au facut cu texturile produselor.  

Crema pentru ochi nu are parfum si pe langa ficoida glaciara contine acid hialuronic, squalane si unt de shea, iar serul contine 4% ficoida glaciara, acid hialuronic si colagen vegetal (are parfum pe care eu l-am simtit si am preferat sa folosesc produsul pe gat si pe decolteu), ambele intra imediat in piele si fac o treaba buna.


Concentratul cu dubla actiune combina ficoida glaciala cu 0,5% bakuchiol, iar produsul are o textura foarte lejera si placuta. Este un fluid laptos care se absoarbe imediat in piele, contine si el parfum in a doua jumatatea a listei de ingrediente, exact ca si serul, insa are si alcool in compozitie, celelalte produse nu contin alcool. Am preferat sa evit zona fetei pentru ca ochii mei sensibili reactioneaza imediat asa ca il folosesc ca si pe ser.

In multe dintre seri am folosit cuptorul si am facut diverse combinatii cu foietaj, dar m-am bucurat si de multe cani de ceai aromat. Nu am mancat extraordinar de bine in ultima vreme, nu am avut nici timp, nici chef si nici tragere, nu e ceva de care sunt foarte incantata, dar exista si astfel de perioade si fac parte din viata.

Dupa ce in vara nu am reusit mai deloc sa citesc mi-am propus in perioada asta rece sa imi fac timp pentru cartile pe care le-am luat si care isi asteapta randul. Au fost si seri cand am preferat sa ma uit pe Youtube la ceva interesant sau sa vad un film pe Netflix, dar in cele mai multe intind mana dupa o carte si ma pierd printre paginile ei.

 
La mine toamna este sinonima cu lumanari parfumate. Pe langa difuzoarele pe care le am peste tot in casa si sprayurile pentru textile pe care le folosesc de la Cashmere Aroma serile mi se pare mult mai relaxante atunci cand aprind o lumanare parfumata si ma bucur atat de aroma, cat si de atmosfera pe care o da in camera. Am cateva arome gurmande care imi plac mult, insa anul asta am ales si arome care ajuta la relaxare si la deconectare pentru ca simt ca de asta am cel mai mult nevoie.

Serile voastre de toamna cum arata? Care sunt placerile alea mici care va incanta la final de zi?

Read More

7 intr-o saptamana #480

17.11.24

Saptamana asta a fost despre multe ... si cu multe, a fost o saptamana plina in care a trebuit sa jonglez cu timpul. In primele 2 zile am avut extrem de mult de munca si a fost nevoie sa gandesc foarte bine niste lucruri pentru perioada urmatoare, aveam mai multe lucruri in minte dar mi-am dat seama ca nu o sa reusesc sa fac tot ce voiam, asa ca am prioritizat si m-am concentrat pe ce nu putea fi amanat.

Buchetul asta de flori mi-a adus zambetul pe buze de cate ori m-am uitat la el, florile in general imi dau o stare de bine, iar combinatia asta de culori e una care mereu mi-a placut si cine mi-a luat buchetul a tinut cont de asta. Crizantemele albe sunt si acum in stare impecabila, desi am primit florile saptamana trecuta cand m-am intors din Albania.

A ajuns o comanda data la Bath & Body Works, nu mai stiu exact de ce promotie am profitat, dar cred ca a fost ceva cu 50% reducere. Am luat cateva geluri de dezinfectare pentru maini cu arome de iarna (pe care nu le-am mai pozat), cateva cadouri si pentru mine am luat un sapun lichid (aroma Toasted Vanilla Chai mi s-a parut ca suna foarte bine) si 2 sprayuri de corp, ambele arome le stiu si imi plac. Speram sa apara si aromele noi din SUA, dar nu sunt ...

Miercuri la pranz am avut avion si zborul a fost unul care mi-a placut la nebunie, am profitat de ora si jumatate cat am zburat sa ma "rup" de tot ce am lasat acasa si sa ma bucur de ceea ce urma sa facem. In Albania am plecat foarte trista din cauza situatiei cu Tasha si am incercat de data asta sa nu fac la fel si mi-a iesit in mare parte, am vrut sa ma bucur de astea 3 zile si am luptat cu propriile mele ganduri.


Destinatia noastra a fost Cracovia si a fost o mini vacanta planuita acum ceva vreme. Mie Polonia mi se pare o tara foarte interesanta, mai am pe lista de dorinte Varsovia si Gdansk. Poza de mai jos e facuta de la fereastra camerei unde am stat, asta fiind si motivul pentru care am ales locatia respectiva. Prima impresie despre Cracovia a fost ca am nimerit intr-o poveste si asta e sentimentul cu care am ramas pana la plecare.

Ne-am plimbat, am mancat, am ras si ne-am bucurat de tot ce-a fost in jurul nostru, chiar daca a fost un pic mai rece decat ne-am asteptat. Cracovia mi-a adus aminte de Viena si mi-a placut mult sa decoperim orasul pe masura ce l-am luat la pas, mi se pare o destinatie perfecta pentru o mica escapada. Sper sa reusesc zilele urmatoare sa va arat si sa va povestesc mai multe intr-o postare.

Sfarsitul de saptamana a fost cu treburi casnice, cu somn, cu momente de relaxare, dar si cu ciocolata pe care am luat-o din duty free cand ne-am intors. Am citit, am facut cateva poze pentru ca vreau sa va povestesc de cateva produse, am petrecut timp cu blanoasele mele care ma asteptau nerabdatoare acasa si am pregatit cateva lucruri pentru saptamana viitoare care se anunta una plina.

Saptamana voastra cum a fost?

Read More

Cateva zile in Tirana

13.11.24

M-am gandit ca e cel mai bine sa scriu despre Tirana cat lucrurile sunt inca proaspete in mintea mea pentru ca am avion in cateva ore si ma duc cateva zile intr-un alt oras pe care de-abia astept sa-l descopar. V-am spus pe Instagram ca mi-a placut mult Tirana, mi se pare un oras care merita mai multa atentie si este o destinatie care sunt sigura ca o sa fie mult mai vizitata in urmatorii ani.

Albania, ca tara, mi se pare o experienta pentru ca este o tara care acum scoate ochii in Europa si care este dornica sa descopere si sa invete si asta se vede in tot: se construieste mult, oamenii sunt deschisi, prietenosi si serviabili (vorbesc foarte bine engleza, chiar si cei mai in varsta), sunt multe cafenele si localuri, viata de noapte este destul de vie daca pot sa spun asta si sunt multe contraste.

Am ales sa stam central si o sa va spun mai multe la final de locul unde am stat pentru ca a fost o experienta total diferita de cea din Durres, asa ca am luat orasul la pas si am descoperit Tirana pe masura ce inaintam pe strazi. Si a fost tare frumos sa descoperim bucati de istorie, cladiri colorate si vesele, multe murale care vor sa schimbe aspectul orasului care a fost atata timp sub comunism.

Piata Skanderbeg este chiar in centrul Tiranei, e cea mai mare din oras (40.000 metri patrati) si noi am stat exact langa ea. Aici se gasesc multe cladiri importante din oras: hotelul Tirana International, Palatul Culturii, Opera Nationala, Biblioteca Nationala, Banca Albaniei, Moschea Et'hem Bay, Turnul Ceasului, primaria, mai multe ministere si Muzeul National de Istorie.

Este o zona in care tot timpul se intampla ceva, trec o multime de oameni pe aici, atat ziua, cat si seara, in zilele cat am stat noi in Tirana au fost ceva spectacole aici si muzica s-a auzit pana la 11 noaptea destul de tare (unul dintre dezavantajele de a stat foarte central, langa o zona atat de aglomerata), insa zona a fost cea potrivita pentru ce-am avut noi in minte.

 

Am bifat multe din obiectivele care ne-au interesat si am trecut peste cele care nu au fost ce am vrut sa vedem si aici ma refer clar la Bunk'Art 1 si 2 pentru ca nu am vrut sa vedem nimic legat de comunism pe care noi l-am trait, nu doar l-am citit/ vazut in carti, desi stim ca sunt oameni care vin in Tirana special pentru asta. Nu si noi.

Resurrection Cathedral este catedrala ortodoxa din Tirana, este o locatie impunatoare care a fost terminata in 2012 si este a treia biserica ortodoxa din Europa ca si dimensiune. Este un obiectiv turistic important din Tirana, chiar daca 70% din populatie este musulmana. Din cate am vazut toate religiile traiesc in pace si se inteleg bine.

Piramida din Tirana este un alt obiectiv important, initial a fost construita ca un muzeu dedicat dictatorului comunist Enver Hoxha, insa acum este un hub cultural. Treptele nu fac parte din constructia initiala, ci structura initala a fost modificata astfel incat spatiul asta sa poata fi unul modern si util pentru populatie.

Am vrut sa vedem si partea moderna a Albaniei, asa ca am vizitat Toptani Shopping Center, care este clar un exemplu al modului in care au ales sa inoveze tara dupa haosul socialist. Am intrat in cateva magazine, nu neaparat cu scopul de a lua ceva, ci de a ne uita. Tentatia cea mai mare a fost Lush insa, cum aveam doar bagaj de cabina, nu am putut sa iau ce mi-a placut datorita gramajului. Am intrat si intr-un magazin DeFacto (nu stiu daca la noi sunt magazine) si am vazut cateva hanorace care mi-au placut.

Plimbandu-ne pe strazile din oras am vazut multe cladiri interesante, inalte si colorate, insa si multe in constructie, se vede clar ca orasul este unul care inca isi stabileste o identitate si incearca sa construiasca un viitor pe ceea ce exista deja. Nu ma asteptam la un oras atat de aglomerat care este in permanenta miscare, dar asta am gasit.

As fi vrut sa ajungem in Grand Park, dar nu am mai mers pana la urma, insa in plimbarile noastre am dat de zone ca cea de mai jos. Tirana este unul dintre cele mai insorite orase din Europa, cu peste 2500 ore de soare anual si asta se vede in natura - atat de mult verde in noiembrie nu prea vezi in multe capitale europene.

Si in Tirana am mancat bine si mi s-au parut preturile decente, am plecat cu niste prejudecati si mi-am dat seama ca a fost total gresit. Langa locul unde am stat era o patiserie (sa ii zic) Byrek Special "Luani" despre care am citit numai pareri bune - vindeau produse facute de ei acolo si mie mi s-a parut ca e undeva blocata in timp si in primele zile nu am vrut nici sa intru, desi citisem ca byrek-ul lor e foarte bun. Am incercat 2 variante de byrek (rosii & ceapa si branza) si a fost delicios, asa ca ne-am mai dus o data si in ultima zi. Eu nu sunt mare amatoare de placinte/ aluaturi si de obicei cand consum am arsuri, nu a fost cazul aici.

 

2 - 3 zile mi se pare perioada optima de stat in Tirana, nu cred ca ai ce face mai mult, intrucat totul se intampla in centrul orasului pe care il acoperi destul de usor. Daca iei strazile la picior o sa intalnesti multe cafenele, multe localuri cu mancare, magazine de tot felul, murale in locuri neasteptate, trafic mult, oameni de tot felul si multa agitatie.

Ce recomand daca ajungeti in Tirana? O vizita la Dajti Ekpress Cable Car, cel mai lung traseu de telecabina din Balcani. Telecabina este construita de austrieci in 2005, costul biletului dus-intors este 14 euro, iar din centrul Tiranei faci 15-20 de minute pana aici si iti bucuri ochii cu niste peisaje ca cele de mai jos. Nu este cel mai usor traseu de telecabina, am povestit aici de ce - gasiti si mai multe poze, este ceva ce mi-am dorit mult si m-am bucurat de fiecare secunda petrecuta aici.

Muntele Dajti este una dintre cele mai frumoase resurse naturale ale Albaniei si mi se pare de neratat daca ajungeti in zona. Se pot desfasura multe activitati sus, exista si un hotel cu un bar care se roteste, restaurant (pe care aveam de gand sa-l incercam pentru pranz, dar nu prea nu era foame cand am ajuns si am renuntat la idee) si sunt multe locuri in care pur si simplu poti sa stai si sa te bucuri de tot ce are natura de oferit.

Mi-au placut mult de tot orele petrecute aici, m-am bucurat de aerul curat, de panorama, de telecabinele care treceau pe deasupra capului, de toata zona asta si de linistea pe care am gasit-o (recomand sa mergeti dimineata, imediat dupa 9 pentru ca este cel mai liber). Banuiesc ca vara e foarte frumos, dar foarte aglomerat, asa ca ma bucur ca am fost in perioada asta cu vreme frumoasa, dar cu mai multa liniste.

Am ales Rooftop Tirana (ii gasiti pe Booking) pentru cazare pentru ca ne-a placut foarte tare cum se vede orasul si a fost o alegere foarte inspirata. Firma care se ocupa de cazare are multe locatii in oras, aici aveau 9 camere pe etaj, toate diferite si sunt foarte bine pregatiti si dornici sa ajute: comunicarea a fost ok, ce-am platit am si primit, ne-au oferit recomandari pentru locuri si activitati, ne-au rezervat transferul la aeroport si ne-au intrebat in fiecare zi daca avem nevoie de ceva. De obicei nu recomand locuri de cazare pentru ca e ceva extrem de personal si avem gusturi si asteptari diferite, insa aici totul a fost ok.

Locatia de la etajul 11 a fost perfecta pentru ce ne-am dorit, insa datorita pozitiei si a geamurilor mari pe tot spatiul a avut cateva neajunsuri pe care le-am anticipat si pentru care am facut un compromis. Seara a fost muzica pana la 11 si se auzea de la concertele din piata, iar dimineata traficul e destul de intens si se si lucreaza in zona, dar stiam asta deja. Ce nu am anticipat a fost ca fiind atat de multe geamuri s-ar putea sa fie cam frig si asa a fost, sistemul de incalzire a facut fata cu brio, dar daca ar fi fost probleme cu electricitatea (cum am vazut ca mai sunt prin zona) n-ar fi fost tocmai bine. 

A fost perfect pentru noi, am avut tot ce ne trebuie, view-ul asupra orasului ne-a placut la nebunie, insa am vrut sa precizez si celelalte aspecte pentru ca am vazut ca oamenii nu tin cont de ele cand fac rezervare. E normal sa fii constient de locul in care te afli si sa iei in calcul ca daca te cazezi sa zicem langa o biserica s-ar putea sa bata clopotele des si nu e vina aluia care are unitatea de cazare.

M-am gandit cu ce poza sa inchei postarea asta si cred ca muralul asta e cel mai potrivit pentru ca seama foarte tare cu Albania din punctul meu de vedere. Era la nici 100 de metri de locul in care am stat, dar l-am vazut de-abia dupa 2 zile - se numeste Mother's Care si este o reprezentare a dorintei pe care o avem toti de a ii proteja pe cei dragi. Va las pe voi sa va ganditi de ce zic ca seamana foarte bine cu Albania.


Ai fost in Tirana? Cand te gandesti la Albania ce iti vine in minte?

Read More