O zi in Sighisoara

10.11.22

Am fost in trecut prin Sighisoara in graba, insa nu am avut timp sa o vizitez asa cum mi-am dorit, asa ca am fugit o zi din Sibiu si am facut-o si pe asta. Ne-a iesit la a doua incercare (v-am spus cate ceva pe Instagram, asa ca nu repet povestea) si am petrecut o zi frumoasa, ne-am plimbat, am admirat si ne-am bucurat ochii, dar ... nu pot sa spun ca Sighisoara e cel mai frumos oras din Transilvania, asa cum spune multa lume.

Centrul Istoric este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din Mures si in patrimoniul mondial UNESCO. Sighisoara este cea mai mare cetate medievala din Europa locuita fara intrerupere, are un farmec aparte, dar este si foarte comerciala (se vede clar in preturi), aglomerata si are multe zone de-a dreptul neingrijite. Cele cateva ore pe care le-am petrecut au fost suficiente, nu stiu ce am fi putut sa facem mai mult in zona. Cand ma duc de obicei intr-o zona care ma intereseaza ma documentez putin inainte si ma uit la poze pentru ca de multe ori vad detalii care acolo mi-ar scapa, de data asta nu am facut asta.

Sunt extrem de multe lucruri care mi-au placut in Sighisoara, dar sunt la fel de multe care nu mi-au placut. Si, din nou, mi se pare ca Social Media cu poze atat de editate si doar cu unghiurile bune (pe care le inteleg si nu despre asta vreau sa va pun) ridica mult stacheta si aduce niste asteptari mult peste realitate. Strazile din Sighisoara sunt colorate, dar nu atat de colorate, unele sunt mai intretinute, altele mai putin, sunt mult colturi frumoase si cu farmec, asa cum sunt multe care te fac sa strambi din nas.

Sighisoara este un oras plin de pisici si asta m-a incantat peste masura, m-am jucat si am mangaiat multe cat ne-am plimbat, iar poza de mai jos e una care ma face si acum sa zambesc - pisica l-a scuipat, s-a certat cu el, dar nu a plecat sub nici o forma. Iar cainele nu era deloc impresionat nici de nervii ei si nici de oamenii care voiau sa il ia de acolo. Iar expresia pisicii ... dementiala.

Am vazut pe stradute multe elemente care m-au facut sa zambesc si sa-mi dau seama de ce e locul asta atat de cautat, cum sunt bicicletele de mai jos, am vazut multe case intretinute si cu farmec, asa cum am vazut unele care ziceai ca mai au putin si cad.

Turnul cu Ceas se poate vizita de la 9 la 15:30 (luni este inchis) si biletul pentru adulti este 16 lei (ce va ziceam mai devreme de comercial - daca compar cu Turnul Sfatului din Sibiu), a durat destul de mult sa urcam si sa coboram pentru ca erau grupuri de copii care se tot opreau si am tot asteptat. Am fost in zona in jur de 12 cand a si batut ceasul si am stat sa vedem ...

Mi s-a parut destul de prost organizat tot procesul si nu mi s-a parut panorama atat de extraordinara pe cat ma asteptam. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, mi-a placut ce-am vazut si mi-a placut orasul, dar mi se pare foarte overrated (cuvantul in engleza mi se pare cel mai potrivit), iar faptul ca este atat de aglomerat face lucrurile dificile pentru vizitatori - am vazut, din pacate, multi oameni cu lacune mari in educatie care acaparau cate un colt minute intregi sa faca poze pentru toata familia (dura mai mult pana se asezau si isi dadea instructiuni decat pana faceau efectiv o poza). Inteleg partial dorinta asta, mi se pare ca e cazul sa te uiti in jur si sa tii cont ca nu esti singur pe pamant ... dar intru in cu totul alta discutie.

Coltul din prima poza mi s-a parut foarte dragut si colorat (printre cele mai intense culori pe care le-am intalnit in Sighisoara), dupa care am vazut tomberoanele de gunoi (realitatea unei cetati locuite) si m-am gandit "uite o poza ratata" ... dar asta e realitatea si asta am vrut sa va arat.

Cea de-a doua poza de mai jos mi se pare ca reflecta la fel de bine Sighisoara (daca va uitati cu atentie o sa vedeti si o piticanie de catel cu care m-am jucat putin): colturi cu farmec, case interesante, un pic de culoare, dar si fatade care necesita reparatii si atentie, cabluri care atarna, dovezi clare ale vietii de aici.

Mie mi s-au parut fascinante colturile astea invechite, cum e cel de mai jos, insa semnele de uzura arata o cladire care nu e in cea mai buna stare si care ar avea nevoie de ajutor, ceea ce mi-a placut si am apreciat este faptul ca nu am vazut multa mizerie, desi e o zona foarte circulata si pe unde trec multi oameni de-a lungul unei zile.

Nu am ratat Scara Scolarilor (sau Scara Acoperita) construita in 1654 si care initial a avut 300 de trepte din care au mai ramas 176 astazi in urma modificarilor din 1849. E un tunel cu sipci de lemn prin care patrund razele soarelui care duce spre Biserica din Deal si spre liceul Josef Haltrich. Sunt multe legende legate de locul asta, ne-a placut mult, mai ales ca am avut si muzica (in poza puteti sa vedeti personajul care canta).

Ne-am plimbat mult in jurul cetatii si am admirat cladirile din diverse unghiuri, am descoperit multe stradute interesante, am incercat sa vedem orasul asta asa cum e si sa ne bucuram de experienta. Am avut timp suficient sa ne asezam la o teresa si sa mancam la pranz, dupa care ne-am intors pe stradute si am mai explorat zona.

Am preferat sa ocolim si sa o luam pe poteci mai putin circulate ca sa putem sa ne bucuram de culori, de aer, de istorie si de tot ce are locul asta de oferit, insa la un moment dat am simtit ca ne-am plictisit si ca nu mai avem ce face. Initial cand am gandit vacanta asta am vrut sa dormim o noapte si in Sighisoara, dar e mai bine ca nu s-a intamplat asa.

Nu puteam sa nu va arat Tarnava Mare (cu o lungime totala de 223 km care strabate Harghita, Mures, Sibiu si Alba)  si Biserica Sfanta Treime amplasata pe malul nordic al raului si construita in perioada 1934 - 1937 in zona care in acea vreme era cunoscuta drept Parcul Elisabeta.

Poza asta mi se pare cea mai potrivita pentru a incheia postarea asta pentru ca imi transmite ceva si imi arata un pic viata din Sighisoara, asa cum au vazut-o ochii mei - ceata mi se pare ca face totul mai de poveste. Alaturi de cea cu care am inceput postarea sunt pozele mele preferate din Sighisoara.

Ati fost in Sighisoara? Cum vi se pare?

Trimiteți un comentariu