Escapada de la inceputul lunii de la Eforie Nord (v-am povestit aici mai multe - daca nu ati citit-o merita sa va uitati macar pentru poze, desi eu zic ca am strans multe informatii utile care s-ar putea sa va intereseze) mi-a oferit posibilitatea sa incerc ceva ce nu credeam ca o sa ma atraga, dar care mi-a placut la nebunie: o plimbare prin Centrul Istoric al Constantei cu un ghid local.
Diana Slav (o gasiti aici si chiar va recomand sa o cautati daca ajungeti in zona si vreti sa aflati mai multe despre trecutul orasului) este o enciclopedie mergatoare si mi-a facut placere sa vad Constanta prin ochii ei, dar si sa descopar zone pe care nu le stiam si sa aflu multe informatii despre ce-a fost orasul asta. Sper sa va placa cum au prins ochii mei Constanta si ce am vazut in plimbarea de circa 2 ore prin zonele astea pline de istorie si viata.
Stiam de cand am facut poza de mai jos ca asta va fi poza cu care voi incepe postarea despre Constanta (a fost de fapt si momentul in care m-am decis sa scriu separat despre asta): strada/ stradela Vantului, cea mai ingusta strada din Constanta si una dintre cele mai inguste din tara. In trecut era vazuta ca o granita simbolica intre casele a doua etnii: grecesti si armenesti, iar in prezent adaposteste multe cladiri declarate monument istoric.
Diana ne-a povestit despre multe cladiri emblematice pentru Constanta, mai jos v-am aratat doua dintre ele. Casa cu Pisici este una dintre cele mai vechi case din oras (1865), care nu numai ca are pisica pe perete, insa are si multe pisici in gradina. Casa cu Lei, una din cladirile istorice de referinta pentru oras, este realizata in stilul Neorenasterii italiene si are elemente neoclasice, a fost construita intre anii 1895 si 1898 si in prezent este cunoscuta datorita celor 4 lei masivi si mai putin pentru proprietarul initial. A fost o provocare sa prind cladirea asta in poza pentru ca strazile sunt inguste si unghiul aproape imposibil, dar eu sunt leu si incerc mereu sa gasesc solutii.
Centrul vechi are un aer aparte si mie mi-au placut mult detaliile si multitudinea de elemente pe care le regasesti, chiar si daca ai doar o ora sau doua sa descoperi zona. Diana ne-a oferit extrem de multe informatii despre oras si istoria lui, despre personalitatile celebre care au locuit in anumite zone si despre modul in care au pomenit de Constanta in diverse scrieri, insa ne-a aratat si locuri la care nu te-ai gandi cand pornesti intr-o astfel de plimbare, precum cladirea celui mai celebru bordel din Constanta.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie a fost o oprire interesanta si Diana ne-a spus multe povesti pe care altfel nu le-am fi auzit despre unul dintre cele mai bogate muzee din Romania. Este al doilea, ca marime, dupa Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Muzeul de mandreste cu un patrimoniu impresionant, format din peste 430.000 de obiecte care dateaza din paleolitic pana in epoca moderna. Sper pe viitor sa ajung si sa-l vizitez.
Centru' Istoric este plin de cladiri care te fac sa te opresti si sa te uiti in jurul tau si sa realizezi multitudinea de oameni care au trecut, dar si care traiesc in prezent in Constanta. Am vazut si am aflat cate ceva despre Biserica Greaca "Schimbarea la Fata", Moscheea Hunchiar, Biserica Sfantul Anton de Padova si Catedrala Sfintii Petru si Pavel si asta e ceva ce de-abia acum am invatat sa apreciez pentru ca in trecut nu stiu cata atentie as fi dat unor astfel de lucruri.
Ne-am oprit un pic la Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si ca Moscheea Carol I, care este amplasata in Piata Ovidiu si este recunoscuta ca monument istoric. Se poate vizita - biletul de intrare este 5 lei si se poate urca si in turn (140 trepte) pentru o panorama asupra portului. Constructia a inceput in 1910 si a fost finalizata in 1913, la inaugurarea din 31 mai a fost prezenta si familia regala.
Am vazut cladiri renovate si cu un farmec aparte, asa cum am vazut si cladiri care au nevoie urgent de ajutor, Diana ne-a oferit multe informatii utile si ne-a povestit despre proiectele care sunt in desfasurare in Constanta si care vor da zonei farmecul de alta data. Mi-a placut mult sa descopar detalii vechi, sa vad cum se repeta anumite elemente pe cladiri, dar si sa vad altfel orasul asta, unde am fost nu numai o data.
Nu ai cum sa inchei o poveste despre Constanta fara sa amintesti de Faleza Cazino, nu cred ca are sens sa va povestesc ceva - am incercat sa prind intr-o poza ce simt eu cand ajung in zona asta. De-abia astept sa termine lucrarile la Cazino (par ca nu se mai termina, ultima data am fost aici in 2020, inainte de pandemie si tot lucrari erau) si sa vad zona asta cu toata istoria si povestile ei.
Asta a fost vizita scurta din centrul vechi al Constantei, surprinsa de ochii mei si cu ajutor din partea Dianei. Sper ca v-a placut.
Dupa ce ai pus pozele pe Instagram, am si cautat pagina Dianei si cand ajung la Constanta ma programez si eu la un tur cu ea.
RăspundețiȘtergereO sa iti placa, eu vreau sa repet experienta asta si in alte orase.
Ștergere