Pages

21.10.21

Baile Govora & imprejurimile

M-am intors la Baile Govora dupa mai bine de 30 de ani si eram tare curioasa sa vad cum arata statiunea acum, ce s-a schimbat si cum o sa mi se para. Amintirile mele despre Govora sunt strans legate de bunicii mei cu care am fost acolo de mai multe ori in copilarie, asa ca m-au incercat multe sentimente si emotii. Baile Govora este o statiune cu o istorie aparte si unica pentru ca aici intai a aparut statiunea (si un rol foarte important il are I.C. Bratianu in toata povestea asta), dupa care s-a dezvoltat localitatea in jurul statiunii. 

Izvoarele de la Baile Govora au fost descoperite in anul 1881 de catre inginerul Ioan Klaus care cauta petrol si de aici a inceput ceea ce vedem noi astazi. Statiunea pentru cunoscuta pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat si stres pulmonar foarte scazute. Astm, diverse probleme respiratorii sau pulmonare, psoriazis si multe alte alergii se pot ameliora prin cure de tratament, iar in ultima perioada Baile Govora ofera si recuperare post Covid, intrucat factorii naturali si procedurile din statiune ajuta enorm la recuperarea pulmonara.

Locul in care am stat este Hotelul Palace, emblema statiunii, un loc care are si el o istorie proprie care incepe in 1911, durata de constructie a hotelului fiind de 3 ani - planurile ii apartin arhitectului Ernest Doneaud. Hotelul a fost renovat si modernizat in perioada 2009-2013 cu mari eforturi financiare, la momentul asta este cotat ca fiind un hotel de 4 stele, insa ca fost om de turism ce sunt, va spun ca mai sunt multe lucruri la care trebuie lucrat ca sa simti ca stai la 4 stele. Insa locatia si constructia in sine compenseaza pentru problemele care apar in astfel de situatii. Poza de mai jos este privelistea pe care am avut-o de la fereastra camerei, o camera fara balcon, dar in care m-am odihnit extrem de bine, chiar daca am plecat cu asteptari mult peste ce am gasit acolo.

Arhitectura este una spectaculoasa, stilurile rococo, baroc, clasic si renascentist se imbina armonios cu elementele decorative ale stilului popular romanesc. Cladirea si incaperile au fost amplasate de asa natura, incat fiecare camera beneficiaza zilnic de cel putin 2 ore de iluminat direct al soarelui, locul este absolut spectaculos si m-a incantat peste masura, desi nu sunt o mare admiratoare a Belle Epoque (din punct de vedere al designului), dar nu am cum sa nu admir ceva frumos si gandit extrem de bine atunci cand il am in fata ochilor.

Mi-a fost foarte greu sa selectez pozele pe care sa vi le arat pentru ca am facut multe si fiecare spune o mica bucata de istorie, dar m-am limitat doar la 2 din interior: restaurantul care se afla intr-o fosta sala de bal si scarile care sunt absolut spectaculoase si mi-au placut la nebunie. Nu m-a incantat extrem de tare meniul a la carte pentru pranz si cina, dar stiti cum e cu gusturile si preferintele personale.

Hotelul Palace a fost primul din Romania cu un centru medical propriu, la momentul asta exista atat o zona pentru tratamente balneare (bai cu ape sulfuroase, aplicatii cu namol cald, inhaloterapie, electroterapie, kineoterapie si multe altele), cat si o zona de spa - cele 2 poze de mai jos sunt din zona de spa care arata mult mai bine decat zona de tratamente balneare. Daca va asteptati sa gasiti la Baile Govora un spa de 4 stele, extrem de modern si aratos o sa fiti dezamagiti pentru ca, desi s-au schimbat multe, inca sunt multe elementele din vremurile de demult si e loc de mai bine. Insa personalul isi da efortul si incearca sa ofere cele mai bune solutii - preturile tratamentelor sunt foarte accesibile pentru cei cazati in hotel si pana la urma despre asta e vorba la Govora, despre balneoterapie.

Sa revin la zona de spa unde trebuie sa incercati Herbalsauna daca ajungeti aici - este o sauna umeda, calda, individuala, confectionata din lemn de cedru care este un rasfat pentru sanatate si tinerete. Corpul este expus la un amestec de vapori de apa saturati in combinatie cu plante medicinale si uleiuri esentiale, 100% naturale. Capul ramane in afara si astfel nu exista senzatia de sufocare care impiedica multi oameni sa ajunga la sauna. Sunt mai multe tipuri de tratament care pot fi facute cu ajutorul Herbalsauna si este o procedura rapida si relaxanta. La fel de interesanta mi s-a parut Criosauna, o sauna individuala rece - organismul este expus pentru un timp foarte scurt (1-3 minute) la o temperatura cuprinsa intre -110 si -180 grade, ceea ce face corpul este sa le spuna vaselor de sange sa se contracte si prin fluxul si refluxul sanguin se produce o oxigenare a celulelor existente si, pe langa multa alte beneficii, este foarte eficienta in eliminarea stresului.

Cei de la Palace lucreaza direct cu Herbalrom pentru amestecurile pe care le folosesc in cadrul tratamentelor din zona asta si au si la vanzare anumite produse pentru sanatate si starea de bine. Eu m-am intors cu cateva ceaiuri pentru mine si cei dragi, insa aveau si diferite uleiuri si creme gandite pentru a continua si acasa tratamentele incepute in centrul balnear.

Am privit hotelul si serviciile din doua puncte de vedere: al omului care se duce acolo sa se relaxeze si sa aiba grija de propria sanatate, dar si al omului de turism care stie cat de greu este sa tii pe linia de plutire o afacere si sa aiba grija de fiecare aspect, mai ales cand traim intr-o societate care nu are grija si distruge tot ce se poate. Sunt multe lucruri care ar putea fi imbunatatite (si stiu ca cei de la Palace lucreaza la asta si isi dau tot interesul), dar ceea ce face zona asta speciala sunt natura si toate beneficiile pe care le aduc factorii din zona sanatatii noastre. Las pozele de mai jos sa va spune cat de frumos e in octombrie la Baile Govora: prima e din fata hotelului si cea de a doua din spate.

Si ajung la partea mea preferata din statiune: Parcul Cascadelor, parcul balnear care se intinde pe o suprafata de 20,5 hectare si care este absolut spectaculos, dar nu are doar un rol estetic si de relaxare, plimbarile si kineterapia in locul asta reprezinta cura de teren, parte importanta in procesul de recuperare a celor ce aleg Govora pentru tratament balnear. M-am plimbat si pe vreme frumoasa si pe ploaie pe aleile din parc si mi-au placut la fel de mult ambele experiente, locul este cu adevarat o placere si o oaza de liniste.

Cred ca as putea sa va povestesc mult si bine despre alei, copaci, dar o sa ma rezum sa va spun ca reprezinta jumatate din oras, este singurul realizat in Romania dupa modelul francez de oras gradina si este o poveste, care ajunge la apogeu in lunile de toamna cand totul este spectacol. Reamenajarea care a avut loc in perioada 2007 - 2013 este una care mie imi place la nebunie si a adus din nou magia in locul asta de poveste.

Toate cele 3 stabilimente de baza au fost construite inca de la inceputul statiunii in zona parcului pentru ca asa a fost gandit intreg proiectul: Stabilimentul Bailor, spatiile de cazare si Cazinoul pentru o experienta de relaxare totala pentru personalitatile vremii care alegeau sa isi petreaca vara la bai. Starea Pavilionului de Bai (care nu mai functioneaza din 1999) nu a fost o surpriza pentru mine pentru ca stiam din poze ce s-a intamplat acolo, dar tot am tresarit cand m-am apropiat. 

Se discuta despre reabilitarea locului, insa asa cum v-am spus si cand am fost la Baile Herculane si am vazut starea bailor e vorba de foarte multi bani si efortul este unul urias, eu sper sa devina realitate planurile si sa isi recapete stralucirea de alta data. M-am strecurat si in interior si am vrut sa pun poza asta aici nu ca sa va arat in ce stare de deteriorare se afla cladirea, ci ca sa ne gandim cat de frumos a fost candva si sa ne dam seama ca turismul balnear are nevoie, mai mult decat oricand, de ajutor. Am uitat ce inseamna preventia, am uitat ca si corpul are nevoie de pauze si asta e rezultatul direct al lipsei de turisti in zone precum Baile Govora.

Statiunea Baile Govora este renumita pentru izvoarele minerale, fiind a doua statiune din Europa din punct de vedere al numarului de izvoare iodurate si bromurate. Apele minerale sunt folosite atat in cura externa, cat si interna si se adreseaza unui numar mare de afectiuni. In poza de mai jos este Izvorul Ferdinand, situat pe malul drept al paraului Hinta, in zona cea mai bogata in ape minerale sulfuroase. Zona a fost si ea modernizata in timpul reabilitarii, iar pavilionul adaposteste mic mobilier de gradina pentru relaxare si odihna.

Plimbarea prin parc m-a dus in zona Cazinoului care a fost de la inceput gandit ca un spatiu cultural, nu neaparat ca un stabiliment pentru jocuri de noroc - baluri, Opera si multe altele se desfasurau aici in perioada de aur a zonei. M-am bucurat mult cand am vazut ca este functional si inca se organizeaza diverse activitati aici, chiar daca reabilitarea a sters din farmecul initial al acestei cladiri. 

Am aflat foarte multe despre istoria locului si despre cladiri de la cei 2 tineri, Stefania si Radu, din spatele protectului Studio Govora, care incearca sa aduca din nou locul asta pe harta de interes a turismului din Romania. Sunt putine lucruri pe care le poti face la Baile Govora in afara de tratament si plimbari, asa ca incearca sa puna accent pe turismul cultural si pe cei interesati de istorie, lucru care mie mi-a placut mult si care ma bucura pentru ca tinerii incearca sa dea un suflu nou turismului din zonele astea care s-au pierdut in ultimii 30 de ani. Ii puteti urmari pe Instagram aici daca vreti sa vedeti zona prin ochii lor.

Nu simt nevoia sa mai continui cu parcul balnear si cat de minunat este, asa ca o sa mai las doar 2 poze aici care arata colturi din povestea asta. Pe Instagram am un reper cu Baile Govora si acolo gasiti si filmari, ceea ce vreau sa va mai spun este ca daca ajungeti in Valcea merita sa va opriti la Govora si daca nu intentionati sa stati numai sa va bucurati ochii si sufletul cu o plimbare pe aleile astea - aerul, arhitectura, locul ...

Desi nu am fost decat 3 zile in Valcea am vazut si alte locuri si vreau sa va spun despre Manastirea Govora care m-a incantat peste masura. Locul are o energie deosebita si mi-a dat o stare de bine si de liniste pe care nu am cum sa o descriu in cateva cuvinte, este una din cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca. Este o manastire de maici si a fost ridicata partial in secolul XIV si XV si ramane in istorie ca gazda primei tiparituri in limba romana - Pravila de la Govora. Am facut multe poze in zona asta si mi-a fost extrem de greu sa aleg doar 2, insa sper ca transmit ceea ce am simtit eu acolo.

Govora nu a fost singura manastire la care am ajuns in zona, am vizitat si Manastirea Bistrita care a fost zidita inainte de anul 1407 si care este mult mai impunatoare, dar care nu mi-a placut la fel de mult precum Govora sau mai bine spus nu mi-a transmis aceeasi stare de liniste si bine. Bistrita are o foarte mare valoare istorica si arheologica, fiind zidita in stil bizantin. Este foarte frumoasa si sunt multe detalii cu adevarat remarcabile, este mult mai usor de fotografiat si pus in evidenta decat Govora, dar in final conteaza ce simti, nu ce vezi.

O alta oprire a fost in satul Olari pentru o mica demonstratie de olarit si de povesti despre ceramica de Horezu, specifica zonei si care la momentul asta este pusa la pamant de chinezarii si chestii de prost gust. Mestesugarii din zona se lupta sa tina vie traditia si sa creeze ceramica unicat cu simboluri traditionale romanesti, asa cum au invatat din generatie in generatie. Am vazut cum ia nastere o cana pe roata olarului, dar si cum se picteaza un vas si este arta, o arta care merita sustinuta si apreciata. Am plecat cu cateva amintiri de acolo si sper ca mesterii populari autentici sa poata sa faca si mai departe ceea ce stiu.

Ultimul loc de care vreau sa va spun este Salina Ocnele Mari care m-a surprins mai mult decat placut. Nu am mai fost intr-o salina din copilarie si nici nu am cautat recent informatii, asa ca mare mi-a fost mirarea sa descopar mai mult de 40.000 metri in subteran in care poti sa faci tot felul de activitati, in timp ce te bucuri de efectele benefice ale salinei asupra sanatatii. Locuri de joaca pentru copii, activitati pentru adulti, crama, restaurant, mini cinematograf si una din cele mai mari biserici din subteran din tara sunt o parte din locurile pe care le poti explora la Ocnele Mari.

Am stat de vorba cu oamenii de acolo si am aflat mult povesti si informatii, nu o sa va povestesc despre sare si despre extragerea ei, insa o sa va spun ca merita o vizita daca sunteti in zona, o sa va spun ca august e cea mai aglomerata luna si o sa va mai spun ca este o experienta foarte misto, chiar daca mirosul nu m-a impresionat prea tare (nu stiu la ce ma asteptam, dar clar la altceva decat am descoperit acolo). Cei care se ocupa de salina au planuri mari de viitor, inclusiv un patinoar si multe alte spatii de relaxare.

Cand v-am aratat pe Instagram zona in care sunt am primit multe mesaje private si toate erau pline de amintiri din copilarie care semanau mult cu ale mele - multa nostalgie, multe momente de suflet, insa am simtit si tristete atunci cand v-am aratat si partile mai putin placute. Cum mi s-a parut mie Govora dupa atata timp? Plina de potential si cu niste peisaje care m-au facut sa zambesc si sa imi bata inima mai tare, trista pentru ce-a fost si ce-a pierdut, dar si limitata pentru ca totul se reduce la capital si la investitii.

Sunt multe lucruri care trebuie schimbate, sunt multe lucruri care se pot face mai bine si sunt multe lucruri care sunt mult mai bune decat acum 30 de ani, insa realitatea este ca Baile Govora este o statiune mica cu nevoie de turisti si cu o istorie pe care ar trebui sa o stie cat mai multa lume. Nu o sa gasiti lux si fite, dar o sa aveti parte de peisaje uimitoare, de aer vindecator si de momente de liniste, de reconectare cu natura, insa ca sa redevina locul aste ce-a fost este nevoie de oameni - poate nu e locul potrivit pentru cei de 20-30 de ani, dar parintii si bunicii nostri stiu ce-a fost locul asta si sunt sigura ca s-ar intoarce cu drag aici. 

Sper sa am reusit sa va arat si sa va transmit tot ceea ce am avut in minte cand am inceput sa scriu si tot ceea ce am vrut sa vedeti si voi prin ochii mei. Atunci cand fac poze imi doresc sa transmit emotie, nu doar sa va arat cum arata un loc. Nu stiu daca imi iese, dar eu incerc de fiecare data.

Ati fost in zona? Ce sanse reale credeti ca are turismul balnear in momentul asta?

5 comentarii:

  1. Chiar asteptam sa scrii despre, eu caut locuri cu salina in special pentru problema mea cu alergiile, in fine. Da, avem zone chiar unicat si cu natura de vis si da, e foarte greu sa le mentii. In salina se coboara cu lift? Intreb ca sunt diverse saline prin tara si ma documentez de fiecare. Eu am fost si la cea din zona Prahovei, imi scapa numele acum, si acolo tot asa erau amenajate si zone de joaca, biliard etc. Foarte detaliat si chiar o sa imi trec zona asta pe lista de vizitat la anul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cu liftul, se merge cu microbuz/ autobuz (nu prea moderne).

      Sa stii ca cei de la Govora ne-au povestit ca au rezultate foarte bune pe partea de alergie la ambrozie si chiar m-am gandit la tine.

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa zona, am fost si noi asta vara o saptamana si am vizitat o gramada de locuri frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sper sa fie mai promovata pe viitor ar fi de mare ajutor.

      Ștergere