Pages

11.11.19

Rasfat si sanatate la Herculum Spa

La inceputul lunii am fost intr-un press trip la Baile Herculane si motivul pentru care am fost acolo este Herculum Spa, zona de spa pe care au reusit sa o amenajeze intr-un timp extrem de scurt cei de la Afrodita Resort & Spa. Astazi vreau sa va povestesc strict despre Herculum Spa, insa am in plan si o alta postare despre Baile Herculna pentru ca vreau sa va arat ce-am vazut acolo si cum au perceput ochii toata zona aia si tot ce s-a intamplat in ultimii ani cu una dintre cele mai renumite statiuni de pe Valea Cernei.

Hotelul Afrodita a fost redeschis in anul 2012 si apartine de Bacolux Hotels, care are si Hotelul Diana din Baile Herculane. Am vazut pozele dinainte de redeschiderea hotelului si va spun ca mi s-a strans inima, insa astazi vreau sa va arat doar partile frumoase si sa va povestesc despre ce merita. Eu, asa cum v-am mai spus si cu alte ocazii, am terminat Economia Turismului si am lucrat destui ani in industria asta cat sa stiu ce-a fost candva turismul balnear din Romania, asa ca sunt capabila sa vad dincole de aparente si sa apreciez efortul si sa vad in perspectiva.


Nici macar nu stiu de unde sa incep si ce sa va spun mai intai pentru ca am atat de multe informatii, am stat de vorba atat cu proprietarii Bacolux, cat si cu medicii balneologi Viorel Silvosanu si Otilia Oprisan si am aflat multe lucruri pe care nu le stiam, insa am tras si propriile concluzii. Primul contact cu Herculum Spa a fost in prima seara, extrem de tarziu, cand am ajuns dupa un drum cu peripetii, si primul gand pe care l-am avut a fost ca premiile castigate anul asta sunt pe deplin meritate.

Herculum Spa a fost premiat anul asta atat in Romania la OPTBR, la a 15-a editia a Congresului Anual al Turismului Balnear si Spa (marele premiu pentru cel mai bun concept spa si premiul 1 pentru cea mai buna destinatie de sanatate cu baza de tratament si centru spa), cat si in Europa, in Croatia, unde a luat marele premiu Innovative Spa Concept in cadrul galei Innovative Spa Awards organizata de ESPA (European Spas Asociation).

Conceptul unic gandit de cei de la Afrodita a presupus un efort financiar enorm, dar si multa munca, astfel incat la inceputul acestui an, resursele naturale specifice zonei au fost integrate in tratamentele spa, intr-o forma unica, inovatoare si s-a dat in folosinta Herculum Spa, care propune o abordare moderna a conceputului de spa, dar pastreaza istoria apelor termo-minerale care au creat reputatia unica a statiunii Baile Herculane.

Spa-ul este alimentat in zona pentru tratamente balneo de un izvor propriu de apa termala minerala, concentrata in sulf, cu pH optim pentru piele si pentru care cei de la Afrodita au investit peste 300.000 euro in foraj. Au mai multe tipuri de sauna, de la sauna neagra care readuce in actualitate "smoke sauna" ce pune in valoare si pinul negru, o particularitate a locului pana la sauna cu "Ierburile Afroditei", la sauna cu sare si la sauna cu infrarosu. Toata aceasta suita de facilitati face parte dintr-un circuit Spa de detoxifiere, care este completat de piscine, zone de relaxare si camere de tratament.


Herculum Spa mizeaza pe puterea vindecatoare a apelor termale sulfuroase si in cadrul tratamentelor de recuperare si preventie pentru diverse afectiuni de reumatism sau dermatologice. Acestea sunt completate de servicii de fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie si masaj. Tratamentele sunt personalizate de medicul centrului in urma unei consultatii si chiar va recomand sa nu sariti peste pasul asta pentru ca sa ajungi acolo si sa te repezi sa le incerci pe toate nu este o varianta buna pentru ca corpul este suprasolicitat. 

In plus exista niste restrictii clare si una, care din pacate este ignorata in multe alte locuri, sunt baile sulfuroase care nu sunt recomandate pentru copii pentru ca le incetineste procesul de crestere. Este important sa se respecte un protocol si pentru adulti atunci cand se fac bai sulfuroase, insa din pacate oamenii cred ca stiu mai bine decat medicii si fac greseli care ii afecteaza direct si nici macar atunci nu respecta niste indicatii clare.

Gama de terapii include electroterapie, elongatii, bai galvanice, dus subacval, impachetare cu termogel, kinetoterapie, toate realizate cu aparatura de ultima generatie. In cadrul Hercumul Spa, sunt multe zone de relaxare de vis, dar si o sala de fitness si cateva cabinete unde se pot realiza diverse tipuri de masaj. Eu am incercat masajul facial, dar si Momentum Massage, un masaj de relaxare in cadrul caruia miscarile lente se combina cu framantarile si tapotarile mai mult sau mai putin energice, mai fluide sau mai line, mai ritmate sau mai lente. Rezultatul este o experienta senzoriala, potentata de magia uleiurilor esentiale care te ajuta sa pasesti spre o lume a seninatatii, lipsita de tensiuni si ganduri negative. Nu am apucat sa incerc tratamentele faciale si corporale cu produse Ivatherm pentru ca timpul a fost scurt, dar le trec pe lista cu "de facut" cand o sa mai ajung acolo.


Ceea ce m-a socat (de-a dreptul si o spun direct) la Afrodita Resort & Spa a fost gradul de ocupare si nu m-am asteptat deloc sa gasesc un hotel plin si o activitate atat de intensa, insa clar eforturile celor de la Bacolux din ultimii ani se reflecta in cifre pentru ca fluxul lor de turisti este unul constant si anul asta a crescut dramatic. Si am vazut turisti de toate varstele, inclusiv familii cu copii care se vor bucura si mai mult la anul de locatia asta pentru ca o zona de aqua splash este deja in constructie in zona piscinei interioare, iar un joc de joaca special gandit pentru copii va fi inaugurat anul viitor.

Conditiile de cazare nu se ridica la nivelul zonei de spa, care din punctul meu de vedere este vedeta si are in spate un proiect impresionant, insa cei de la Afrodita Resort & Spa sunt constienti de asta si la anul vor incepe si modernizarea zonei de cazare. Este greu de reamenajat o structura comunista pentru ca spatiile sunt mici si restrictive, dar eu astept cu interes sa vad ce vor face si pe planul asta pentru ca ce-am vazut in zona de spa imi da sperante mari. 

Nu sunt multe de facut daca nu va plac drumetiile - in zona sunt cateva zone care merita vizitate, insa orasul nu prea are multe de oferit la momentul asta - insa peisajul si faptul ca Baile Herculane se bucura de o aeroionizare intensa cu implicatii terapeutice remarcabile merita din plin o vizita daca vreti sa incercati serviciile din zona. Un sejur reusit ar trebui sa fie de minim 10 zile, ideal ar fi 21 de zile cum se intampla in urma cu zeci de ani, dar care este putin posibil in perioada asta in care traim.

Eu m-am bucurat de aerul curat, am citit, am respirat aer curat, durerile de oase nu prea au fost prezente si am simtit si calitatea aerului care mi-a ajutat mult gatul in perioada cat am stat acolo (cum am ajuns in Bucuresti au inceput iar problemele, deci am putut sa simt clar diferenta) si asta in doar 3 zile. Vara peisajul este mult mai frumos si terasa unde se poate manca ofera o priveliste extrem de frumoasa, dar chiar si asa am putut admira frumusetea zonei.

Cei de la Bacolux s-au implicat mult si in dezvoltarea zonei, au niste parteneriate interesante pe zona de educatie, incercand sa atraga tinerii in industria ospitaliera, insa au si personal din Sri Lanka pentru ca una din problemele principale in turism sunt angajatii. Personalul lor mi s-a parut bine pregatit si amabil, iar asta e un punct in plus pentru zona.

Baile Herculane este o zona cu un potential enorm si sper ca exemplul celor de la Bacolux si ceea ce au reusit sa faca cu Afrodita si Herculum Spa sa fie o inspiratie si pentru alti investitori care sa aduca bani in zona asta care a fost atat de renumita si acum este doar un ecou trist a ce ar fi putut sa fie. In oras se lucreaza si sunt planuri mari, dar ramane de vazut daca se vor realiza si vor reusi sa ofere statiunii de pe Valea Cernei stralucirea de asta data - la nivel realist spun ca banii de care este nevoie in zona aia sunt multi si este greu de readus la viata tot ce-a fost neglijat atata timp.


O sa revin cu o a doua postare despre Baile Herculane si cu mai multe poze din zona (gasiti si pe Instagram doua repere: Herculum Spa si Herculane daca vreti sa vedeti cum a fost acolo), dar as vrea sa stiu si parerea voastra despre turismul balneo din Romania, daca ati fost la Herculane si ce impresii v-a lasat zona.

2 comentarii:

  1. Ma bucur pentru tine draga mea! Chiar as avea nevoie de putin timp pentru a ma relaxa si deconecta de la agitatia asta de zi cu zi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate o sa ai posibilitatea sa mergi undeva in curand, avem nevoie si de pauze.

      Ștergere