Am tot amanat postarea asta, desi am primit multe intrebari despre produsele The Ordinary de cand le-am aratat atunci cand mi-a venit comanda (cred ca au trecut 3 luni de atunci). Motivele au fost doua: am vrut sa vad exact ce e cu produsele astea (este prea multa valva in jurul lor si pot sa va spun clar acum ca nu pricep de ce) si a trebuit sa trec peste prima impresia care a fost extrem de nasoala, astfel incat sa incerc sa-mi pastrez obiectivitatea.
Inainte sa va povestesc despre cele cinci produse pe care le-am incercat, vreau sa va spun ca le-am cumparat din curiozitate si pentru ca am vrut sa cititi si parerea mea despre ele, am incercat destul de multe produse de-a lungul anilor astfel incat sa pot emite niste pareri sincere si bazate pe ceva real, nu pe inchipuiri. Pretul produselor si modul cum au fost promovate mi-au dat de gandit de la inceput si am vrut sa ma conving de niste lucruri.
Compania care produce The Ordinary are mai mult de 10 branduri in portofoliu, produse cu preturi de la 5 lire pana peste 100 lire (poate si mai mult, este un aspect care nu mi s-a parut atat de important incat sa le studiez toate produsele). Au iesit pe piata cu o strategie de marketing foarte bine pusa la punct (pentru care merita felicitari si care i-a ridicat mult) si asta a facut diferenta. Mie mi s-a parut dubios pretul de la inceput, mai ales ca nu-s chiar asa neinformata in domeniul asta chiar daca sunt lucruri despre care n-am scris in mod explicit pe blog si m-am gandit ca folosind acelasi laborator, isi permit sa mearga in pierdere la produsele cu preturi intre 5 si 10 lire si sa profite de valva creata in jurul brandului si sa castige pe celelalte marci. Dupa ce-am incercat produsele sunt ferma convinsa de asta.
Parerea mea este strict despre produsele The Ordinary si ceea ce am incercat de la acest brand, tinand cont ca am incercat destul de multe produse de-a lungul timpului astfel incat sa pot face niste comparatii pertinente. Stiu ca sunt multe persoane care le-au dedicat ode intregi si le ridica in slavi, va spun de la inceput ca nu asta o sa fac eu. Nu pot sa spun ca sunt produse proaste pentru ca nu sunt, insa sunt niste produse mediocre care au 1-2 ingrediente active si atat.
Advanced Retinoid 2% este unul dintre produsele cele mai promovate si de la care multi au asteptari mari. Asa cum stiti, daca imi cititi blogul, eu sunt mare fan retinol si am spus de multe ori ca daca un produs merita banii si face diferenta ala e retinolul. Am stiut de la inceput ca ambalajul acestui produs nu este cel potrivit, dar am zis sa ii dau o sansa pentru ca ingredientul activ, Hydroxypinacolone Retinoate, este un ingredient care inca nu are suficiente studii care sa dovedeasca ca este eficient, dar de la care exista mari asteptari pe viitor.
N-o sa intru in detalii chimice, nu cred ca vor prezenta interes pentru multa lume, insa asteptarile astea mari sunt de fapt de la Granactive Retinoid, care se formeaza din combinatia de Hydroxypinacolone Retinoate si Dimethyl Isosorbide, produsul de la The Ordinary le contine pe amandoua, deci e posibil ca ambalat corespunzator sa faca ceva (in viitor studiile vor spune daca e sau nu eficient, n-ar fi rau sa fie si sa aiba aceleasi efecte precum retinolul, fara iritatia care poate sa apara uneori la folosirea retinolului), insa tinand cont ca in formula apare si Retinol simplu care in nici un caz nu este stabil in sticla asta cu pipeta, parerea mea sincera este ca dupa cateva folosiri devine apa de ploaie.
In ceea ce priveste produsul in sine are o textura laptoasa si un miros care pe mine m-a facut sa nu-l plac de la inceput. Mirosul pe care l-am perceput de cate ori l-am folosit a fost de mancare gatita in prea mult ulei (si am cerut si alte pareri si exact acelasi lucru mi s-a spus). Intra repede in piele, nu mi-a cauzat probleme, insa n-am vazut nici o diferenta pe tenul meu cand l-am folosit (si stiu cum arata tenul meu cand folosesc retinol).
Hyaluronic Acid 2% + B5 este produsul pe care chiar am vrut sa-l incerc, insa de cand l-am primit am vazut ca ceea ce contine de fapt este sodium hyaluronate si sodium hyaluronate crosspolymer, mici nuante cate insa fac o diferenta majora. Lasand asta la o parte, efectul nu este nici pe departe cel pe care il obtin folosind boosterul cu acid hialuronic de care v-am povestit pe blog. Textura este ok, intra repede in piele, mirosul este suportabil (tind sa cred ca este de la ambalaj, nu de la produs), insa nu este ceea ce imi doresc eu, mai ales in perioada asta cand tenul are nevoie de hidratare suplimentara. In plus se consuma extrem de repede, chiar m-a uimit acest aspect, mai ales ca am observat asta la cam toate produsele pe care le-am incercat de la ei.
Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% este produsul care m-a bagat total in ceata (ca sa ma exprim asa) si pe care nu-l inteleg. Ambalajul spune ca este o formula fara apa si silicon, iar textura este una extrem de ciudata - de cate ori il aplic simt ceva siliconat si usor abraziv, care se absoarbe destul de greu in piele (si da, am citit inainte detaliile si stiam la ce ar trebui sa ma astept, insa realitatea este diferita de ce scrie pe siteul producatorului). Ca si in cazul produsului anterior, ceea ce contine de fapt este sodium hyaluronate - acidul hialuronic este mult mai scump pentru ca necesita o anumita prelucrare ca molecula sa fie suficient de mica sa patrunda in piele. Nu este un produs rau, insa mie nu-mi place textura si senzatia pe care o am dupa ce-l folosesc, probabil ca pe un ten care n-a folosit pana acum vitamina C va face ceva diferente, insa pentru mine nu prea a facut nimic.
Lactid Acid 10% + HA 2% este produsul care mie mi-a produs o gaura in barbie si pe care eu personal nu-l recomand nimanui. Nu vreau sa ma hazardez in afirmatii, insa dupa ce-am vazut ce poate face pe tenul meu (obisnuit cu acizi) m-am gandit ca nu sunt trecute toate ingredientele pe ambalaj. Mi-a luat aproape patru saptamani sa-mi refac tenul dupa ce l-am folosit si n-am mai avut curaj sa-l incerc pe zona aia - oricum produsul in sine mi-a displacut de la inceput, mirosul fiind unul extrem de intepator pe care ficatul meu nu l-a tolerat, lucru de care n-am citit nicaieri si pe care daca l-as fi stiut nu l-as fi cumparat in veci.
Pentru ca n-am inteles ceea ce a produs pe tenul meu (a sapat in carne si nu aveam vreo problema pe zona pe care a afectat-o) si pentru ca am vrut sa inteleg am cautat mai multe informatii despre acidul lactic si cum functioneaza si asa am aflat ca pentru a fi eficient trebuie combinat cu alte ingrediente. Din nou nu inteleg de ce pe ambalaj este trecut HA cand ceea ce contine acest produs este sodium hyaluronate crosspolymer, care nu este acelasi lucru cu acidul hialuronic. De produsul asta chiar va recomand sa stati departe, eu nu am un ten sensibil care reactioneaza usor, iar asta m-a facut praf.
Niacinamide 10% + Zinc 1% contine exact ceea ce spune numele: niacinamide si zinc, nu are nici un alt ingredient care sa faca formula asta ultra vitaminizata si mineralizanta, deci nu stiu de ce este promovata asa (probabil ati vazut ca denumirile sunt putin exagerate la mai multe produse). Textura este ok, mirosul pe mine ma deranjeaza putin (insa nu asa rau ca la celelalte produse), daca vreti sa vedeti ce fac niacinamidele il puteti incerca. Conceptia mea despre ingrijirea pielii este un pic mai complexa si cred ca tenul are nevoie de un mix de ingrediente, nu doar de unul "minune" asa ca ma indrept spre produse care imi ofera exact ceea ce am nevoie. Nu vad sensul sa adun nu stiu cate sticlute cand pot alege variante mult mai complexe care sa-mi ofere exact ceea ce am nevoie.
Nu pot sa spun ca produsele sunt proaste (asa cum am zis de la inceput), ci doar ca sunt banale si nu au efecte extraordinare. Am vazut niste comparatii intre produsele astea si branduri care chiar ofera ceva ca lumea si m-a luat durerea de cap. Nu poti sa compari merele cu fructele exotice, ca sa dau un exemplu banal si comic - merele sunt bune, dar sunt mere. In perioada cand le-am folosit tenul meu n-a fost nici luminos, m-am trezit si cu diverse chestii pe fata si am simtit ca e o diferenta enorma intre cum era si cum e - diferenta in rau. Probabil ca cineva care n-a folosit pana acum produse cu acid hialuronic, vitamina C, retinol si acizi o sa vada diferente, eu va spun doar ca exista variante mult mai misto si mai complexe pe piata.
N-o sa va spun nici sa le cumparati, nici sa nu le cumparati, e alegerea fiecaruia ce face cu proprii bani, insa folositi-va putin mintea si incercati sa nu luati de bun ce zice X sau Y, ci sa ganditi logic (mie articolul de
aici mi se pare foarte bun). Avem un singur ten si merita sa avem putin grija de el, nu sa ne lasam pacaliti de o industrie care traieste din promisiuni fara baza de cele mai multe ori. Eu prefer sa ii ofer altceva tenului meu ...
Postarea asta este una lunga, sper sa va fie de ajutor. Am uitat sa precizez: produsele au fost cumparate de pe Victoria's Health (cred ca au ajuns in 10-14 zile, nu mai retin exact), insa daca vreti sa cititi mai multe despre Deciem si vreti sa vedeti ce alte game au
aici gasiti toate detaliile.