Pages

5.9.13

Mediator - util sau nu?

Cand am primit invitatia de la Brander sa ma alatur campaniei "Apeleaza la un mediator!" am stat pe ganduri pentru ca nu stiam daca am sau nu ceva de spus despre acest subiect. Nu am fost implicata in procese (si nici cei apropiati mie), am avut un singur conflict care ar fi trebuit rezolvat de politie, dar nu s-a intamplat asta, insa am citit un pic despre mediere si mi-am dat seama ca ar usura mult sistemul juridic din Romania (despre care nu are sens sa discutam acum).

Una din problemele actuale cu care se confrunta Romania este imposibilitatea de plata - ca ne referim la datorii intre societati comerciale, intre persoane fizice, intre banca si persoane fizice/ juridice sau la orice alt tip de datorii - este imposibil sa nu te lovesti cumva de ele.

Si imi vin acum in minte creditele in franci elvetieni care erau "in voga" acum cativa ani si care au dus la sapa de lemn o gramada de oameni, care s-au trezit peste noapte in imposibilitatea de a plati o rata aproape dubla la un credit. Si ce-a facut statul? S-a spalat pe maini si a lasat oamenii sa se descurce - fiecare cum poate si daca poate. Nu vreau sa ma gandesc la cei mai nefericiti care au pierdut si ce n-aveau (nu gasesc alt mod de a exprima mai bine ceea ce gandesc), dar ma gandesc cat de utila ar fi fost o interventie a statului pe post de mediator intre banci si cei ce aveau credite in franci elvetieni.

S-ar fi putut evita multe probleme si multi oameni n-ar fi ajuns in situatii dezastruoase si n-ar fi apelat la "solutii" luate in graba si care n-au facut decat sa agraveze lucrurile. Sunt multe alte situatii in care mediatorul este mai mult decat necesar (ma gandesc doar in cazul unui divort in care parintii isi arunca vorbe grele si copilul e cel ce va trebui sa traiasca cu amintirea), dar ma limitez la gandurile de mai sus.

Din punctul meu medierea e bine venita si sper sa rezolve cat mai multe litigii inainte de a ajunge in tribunale unde pe langa multe altele se distrug si vieti si relatii intre oameni (care poate daca ar fi stat fata in fata si ar fi spus ceea ce ii macina ar fi reusit sa ajunga la un consens).

Care e parerea voastra? E nevoie de mediatorii sau nu? Ati apelat pana acum la unul?

5 comentarii:

  1. Unii spun ca e o cheltuiala in plus, dar eviti cheltuieli de judecata.
    - Dincolo de bani, instantele ar putea solutiona cauzele mult mai rapid, avand mai putine procese!!
    -O noua profesie juridica, ce ofera locuri de munca pt absolventii de Drept, daca nu cumva va fi monopolizata de avocatii consacrati...

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca atunci cand am fost la Judecatorie de Ziua portilor deschise avocatii vorbeau foarte mult de mediere ca o metoda de a rezolva lucrurile mult mai simplu. Din pacate oamenii sunt sceptici si, mai ales, porniti mereu pe cearta si refuza fara prea multe ganduri aceasta optiune. De asta si procesele se termina atat de greu. Eu sper sa nu fiu vreodata nevoita ( sau macar vreo 20 de ani de acum) sa apelez la instanta, in orice forma ar fi ea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am apelat pana acum la un mediator, pentru ca nu am avut nevoie, insa cred ca te scuteste de stres, bani, umblatura, birocratie si poti rezolva problema respectiva intr-un timp mai scurt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Raluu, da, important e sa vada si altii asa lucrurile.

    karina, din pacate va mai dura mult pana romanii vor fi capabili sa renunta la scandal si procese.

    Adina, asa e, dar sa vedem cat apeleaza la asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Personal nu am apelat niciodata la mediator, insa sunt de acord cu medierea si sunt ferm convinsa ca ar scuti foarte mult stres si foarte multi bani. In plus, ideea de conflict nu ar mai fi perceputa asa cum era pana acum, in nuantele atat de dure impregnate de catre rigiditatea salilor de judecata. Medierea este o solutie benefica ambelor parti. E o modalitate foarte des folosita in Europa, iar pe noi, ca romani, cred ca ne-ar avantaja. Cat de bine ar fi sa evitam scandalurile, ne dorim liniste, nu-i asa? Asta ofera medierea.

    RăspundețiȘtergere