Produse bio romanesti? Voi ce ziceti?

18.12.12

In ultimii ani am dat o importanta mult mare alimentelor pe care le consum si desi la inceput cand auzeam bio ma gandeam ca e doar o strategie de marketing, in ultima vreme mi-au schimbat parerea si am inceput sa ma documentez mai mult si sa fiu mai atenta la ce cumpar ... am vazut pe propria mea piele cat de importanta e alimentatia si cat de rau imi pot face alimentele procesate si care au fost tratate cu diverse pesticide sau antibiotice.

In Romania nu mi se pare ca stam foarte bine la capitolul alimente bio (ma refer la productie interna) si cam tot ce am vazut este importat din tari unde oamenii dau atentie acestui subiect de ani buni, insa si preturile sunt ca atare - adica foarte mari (daca ma intrebati pe mine). 

Ma intreb cati isi permit sa cumpere alimente bio ... eu am mai gasit in Stock Market (care importa din Germania) si uneori am prins chiar preturi bune si din DM am mai cumparat malai si condimente, insa din supermarketuri rar am cumparat pentru ca sunt scumpe ... am un prieten care merge des in Germania si-mi mai aduce si el una alta cand il rog ... eu cumpar paste, faina, quinoa, uleiuri, condimente, fulgi de ovaz, lapte din soia  si cateodata si legume congelate (sunt niste morcovi rondele absolut deliciosi, dar nu-mi amintesc acum de la ce firma) si as vrea sa vad si variante autohtone bio la toate astea si sa fie si accesibile tuturor (si nu ma refer neaparat la pret, ci la faptul ca nu prea le gasesti in magazinele de cartier si nu ajung mereu in hypermarket).

Cand eram mica nu suportam mierea, n-a fost chip sa ma convinga cineva ca e buna si ca trebuie s-o consum (imi amintesc ca varul meu - cu care eu am crescut ca si cum ar fi fost fratele meu - era innebunit dupa miere, iar eu cand o vedeam, ma ascundeam), insa in ultima vreme m-am mai "desteptat" si eu si am inceput sa o privesc cu alti ochi si asa am descoperit produsele Apimond (mierea de salcam de la ei este preferata mamei si o consuma de ceva vreme) si am fost de acord atunci cand mi-au propus sa-mi trimita pentru testare mierea bio de zmeura si mierea bio de salcam cu baton de vanilie (daca va intereseaza parerea mea despre produse spuneti-mi in comentarii).

Ce inseamna alimente (si de ce nu si cosmetice - nu prea am ce sa spun la capitolul asta pentru ca nu am incercat mai nimic) bio sunt multe informatii pe internet si cine este interesat cred ca poate gasi destul de multe informatii despre asta si-si poate forma o parere proprie si personala, asa ca n-o sa insist cu asta, dar m-ar interesa sa aflu parerea voastra despre produsele bio romanesti.

Aveti incredere in ele? Consumati produse bio romanesti? Aveti ceva recomandari?

11 comentarii

  1. Eu am incredere in produse romanesti dar si in produse din alte tari recomandate, iubesc mierea romaneasca, cumparata de la diverse cunostinte sau de la targurile din oras, fagurii, propolisul -le-am rontait cu placere, acum o fac mai rar.
    Suplimente mi-am luat de la Hofigal de pe situl daciccool, le puteam gasi si in oras dar acolo mi s-au parut convenabile ca pret. IN general scrie Bio pe multe produse, citesc si aleg printre randuri,dm-ul are produse misto, sanovita - produse misto chiar daca pe ici colo mai e adaugat si ceva zahar, online ligiapop.com are niste retete fantastice, datorita ei acum sunt mai curioasa si mai selectiva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar azi vazusem la tv un reportaj din China unde se injecteaza puii cu antibiotice si ca ar putea fi o cauza pentru cresterea rezistentei la ele. Produse bio am vauzt in hipermarket dar au preturi mari. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc mai mult pentru un produs natural decat pentru unul injectat cu nu stiu cate substante. In general facem cumparaturile din piata, le gasesc o alternativa mai sanatoasa decat cele din market. Si nu ma duc dupa cele mai mari si mai frumoase, ma uit dupa cele care par mai naturale. Iar mierea imi place la nebunie( si acum ca vbesc despre ea mi se face pofta) si este si sanatoasa. Chiar sunt curioasa de mierea cu zmeura si cea cu baton de vanilie :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca sunt destul de multi romanii care prefera sa cumpere alimente bio sau "de la tarani"- cum li se mai spune- lapte, branzeturi, fructe si legume etc. Eu, de exemplu, cunosc un apicultor, iar mierea de la el (diverse sortimente) nu imi lipseste din casa.

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu,la fel ca si Silvia popescu , prefer mai bine sa le cumpar din piata de la tarani sau cat de cat de la producator,chiar daca nu arata asa de bine ca cele din hypermarketuri.iar branza ouale le iau din cunostinte indepartate de la tara, si sunt super multumita. sincer nu imi permit produse bio,si nici nu am atat de multa incredere in ele cat in produsele de tara :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cumpar produse de la tara, caut oua cu cifra 2, mierea o procur de la o cunostinta apicultor, carnea de la o ferma mai ales acum iarna.
    Am grija sa fie cat mai multe produse curate"" in alimentatia mea.

    RăspundețiȘtergere
  6. la produsele cosmetice nu prea ma uit dupa bio, cumpar uleiuri si unturi naturale bio daca e, dar nu creme etc., pentru ca folosesc de obicei extracte de plante iritante.
    la alimente incerc pe cat posibil sa ma uit la eticheta si sursa - la legume si fructe e mai usor de cand m-am mutat in Franta, sunt multe raioane cu fructe si legume bio cu preturi chiar accesibile. la fel sunt raioane intregi cu produse de tot felul - de la alimente la produse de curatenie care sunt bio etc. recent am inceput sa cumpar produse de curatenie bio, sunt la fel de ieftine precum celelalte aici si pentru mediu incerc sa fac si eu ceva, ca si asa producem atat de mult gunoi ca nu stiu unde vom ajunge daca nu avem grija. cu toate acestea, incerc sa fiu atenta la eticheta mai intai, pentru ca e cea mai importanta. Despre produsele bio romanesti stiu din experienta ca sunt scumpe si greu de procurat si mai ales, greu de identificat. Cand stateam in Romania preferam surse cunoscute de aprovizionare - de la bunici, de la cunostinte de la tara sau de la targuri bio. cred ca e un domeniu unde ne-am putea dezvolta frumos, chiar tatal meu a inceput o mica afacere cu dulceturi si zacusca. in orice caz, mai avem cale lunga, dar e bine ca s-a inceput. zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  7. si eu testez cele 2 sortimente si mi se pare super delicioase de o calitate superioara!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu ma prea iau dupa eticheta bio, nu zic ca nu sunt bune si curate produsele respective, insa cred ca e si o modalitate de umflare a pretului. Norocul meu e ca am cunostinte si rude la sate, si imi procur de acolo alimente de calitate, care chiar daca nu sunt certificate, stiu 100% ca sunt ok. Legume, fructe, carne si lactate nu cumpar aproape niciodata din magazin, dulceturi si zacusti imi fac singura, vara imi congelez diverse legume pentru iarna, singura problema o am la peste, n-am mai mancat un peste adevarat din copilarie cred, de cand pescuia tatal meu pastravi :). Acum raul e poluat si pastravii sunt rari, si doar sus la munte, inspre izvoare.
    Cu mierea sunt prietena buna, am avut o matusa pasionata de apicultura, imi amintesc cum mancam la ea faguri calzi, abia scosi din stup, si laptisor de matca (pe asta-l mancam cu scobitoarea, direct din capsulele alea in care-l inchideau albinele). Tanti a mea facea cea mai buna miere de salcam, o mancam cu paine proaspata si unt de casa, era un adevarat deliciu pe vremea cand singurele dulciuri erau eugenia si bomboanele acelea la vrac, sau cate o ciocolata cand primeam pachet din Germania :). Ce de amintiri mi-ai trezit cu postarea asta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, mi-ati dat idei :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu zic sa avem incredere si in produsele romanesti pentru ca sunt din ce in ce mai bune :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Da observ ca si la noi in tara aceste produse sunt din ce in ce mai cautate, si multe femei si-au dat seama de efectul lor natural

    RăspundețiȘtergere