Azi am decis sa va povestesc despre prietenia mea cu soarele de-a lungul timpului si cum mi-a schimbat expunerea la soare pielea fara ca macar sa fiu constienta de asta si fara sa realizez ca asta e cauza schimbarii pigmentului pielii mele nici macar atunci cand aveam toate indiciile in fata.
Sunt nascuta vara, imi place soarele (insa nu am rabdare sa stau intinsa la plaja) si ador sa inot si sa ma balacesc, apa fiind una din prietenele mele cele mai bune. Prima data am fost la mare cand aveam 11 luni si de atunci (exceptie facand anul 1986 cu explozia de la Cernobil) n-a existat vara sa nu ajung la mare (au fost ani cand am stat si 2 luni la mare) asta pana pe la 22 de ani. Copil fiind si chiar si in adolescenta aveam pielea maslinie si ma bronzam frumos si repede (nu m-am inrosit in viata mea, nu m-am "cojit", nu m-am ars) si nu de putine ori am fost strigata "Ciocolata". Vreau sa va spun ca acum sunt alba ca branza si nici nu mai am curaj sa stau la soare.
Desi am folosit si inainte creme si m-am protejat atat cat era posibil la vremea aia, soarele mi-a afectat pielea si eu nici macar nu mi-am dat seama. Si motivul pentru care nu am realizat ca de fapt "albirea" mea are legatura cu expunerea la soare a fost faptul ca am vazut acelasi proces la tata de-a lungul timpului: in tinerete ten masliniu, bronzare rapida - inaintand in varsta, a inceput sa se deschida pielea si adio bronz. Acum, gandind lucrurile, imi dau seama ca era logic ca s-a intamplat ceva, eu insa m-am gandit ca e ceva genetic, neavand nici un fel de cunostinte medicale.
Citind zilele astea atatea informatii despre protectia solara si efectele soarelui asupra pielii, mi-am dat seama ca soarele e vinovat de "albirea" mea si am rugat-o pe Corina (Pasagera) sa-mi explice ce s-a intamplat ca sa pricep si eu. Citatul de mai jos este exact explicatia primita de la Corina (multumesc pentru detalii).
Soarele produce radicali liberi la nivelul pielii.
Acesti radicali liberi cauzează mutaţii la nivelul celulei pielii şi al ADN-ului, termenul in engleza este free radical damage; pielea nu mai este capabilă să producă colagen nou şi produce celule cu malformaţii, în acelaşi timp îşi pierde puterea de vindecare. Radicalii liberi au tendinţa să atace şi să distrugă membranele celulare, astfel lezând, sau chiar omorând celula. În al doilea rând ei acţionează de mai multe ori şi nu se opresc. Au o proprietatea unică de a se reproduce din nou şi din nou până când devastează complet membrana celulară.
In timp celulele nu mai sunt sanatoase si nu mai au puterea de a lupta impotriva acestor radicali liberi, mai ales ca radiatiile solare sunt tot mai puternice si ca antioxidantii pe care ii consumi sau ii aplici pe piele nu ii aplici dintotdeauna, ai inceput sa ii aplici la varsta la care ai devenit constienta de necesitatea lor.
E simplu: soarele a transformat celulele pielii, le-a distrus buna functionare, iar acest lucru se vede prin sensibiliatea pe care o ai acum, prin faptul ca te arzi repede si ca pielea nu mai devine bronzata. A fost influentata si producerea melaninei in acest proces.
Nu cred ca e cazul sa spun mai multe, insa pot sa va spun ca desi soarele imi place in continuare si ramane prietenul meu, o sa fie o prietenie la distanta pentru ca m-a "ars"!
Ai fost nominalizata ;))
RăspundețiȘtergerehttp://federova.blogspot.com/2011/06/best-blog-award-blogger-luxury-award.html
Chiar a fost buna campania asta, am aflat mai multe decat stiam pana acum despre efectele soarelui, pe de o parte, insa pe undeva mi-e frica sa nu devina un fel de drob de sare expunerea la soare. Sper sa ma calmez curand, pentru ca am innebunit pe toata lumea cu pericolele, in ultima perioada, am inceput sa fac cadou lotiuni solare familiei, doar-doar o sa le foloseasca.
RăspundețiȘtergere