Sunt singurele mamifere care de buna voie petrec timp stand la soare. Diferenta este ca aceste mamifere stau la soare ca sa se incalzeasca si sa nu mai aiba nevoie sa consume atata peste ca sa-si poata mentine temperatura corpului in apele reci ale oceanului. Aceste mamifere marine au piele inchisa la culoare special adaptata sa capteze razele soarelui, dar care le protejeaza de razele ultraviolete.
Dar celelalte mamifere? Ganditi-va ce face un catel intr-o zi calduroasa. Cauta un loc umbros si se ascunde! Dar oamenii ce fac? Se ung cu ulei si stau la plaja cat e ziua de lunga. Bronzatul parca e sport national.
Numai ca bronzarea nu doar inchide culoarea pielii, ci e cauza numarul 1 a imbatranirii premature (daca nu luam in calcul fumatul - o persoana care fumeaza, ajunsa la 50 de ani, va arata mult mai in varsta decat este in realitate). De fapt nu bronzatul cauzeaza problemele, ci asa cum am mai spus, expunerea la razele ultraviolete. Bronzatul este raspunsul pielii la afectarea celulelor de catre soare.
Nu trebuie sa evitam soarele, ci trebuie sa ne protejam si sa facem asta cu cap, fara sa uitam ca expunerea la soare trebuie facuta cu masura si atunci cand trebuie, astfel incat sa beneficiem de avantajele expunerii la razele soarelui si nu sa ne cauzam prin inconstienta noastra probleme pe care mai tarziu nu vom putea sa le mai rezolvam.
Si sa nu uitam sa invatam un lucru simplu de la celelalte mamifere care intra in contact cu razele soarelui: cand simti ca esti incins si nu te mai simti bine (in general se intampla la circa 20 de minute dupa expunerea la soare), cauta un loc umbros!
Din pacate, desi sunt atatea informatii despre cum ar trebui sa ne bronzam, tot se gasesc destui care sa stea uitati la soare pana se ard bine de tot.
RăspundețiȘtergereUite de-aia nu merg eu la mare, prea mult soare, prea putina umbra. Prefer sa ma feresc de soare cat cuprinde, numai sa nu imi numar alunitele noi la sfarsitul verii. As vrea sa fiu un urs polar vara.
RăspundețiȘtergere