Suna foarte stiintific, dar stim ce inseamna? Foarte multe femei sunt indrumate in farmacii spre raftul cu produse dermatocosmetice, dar pe ce criteriu se incadreaza produsele in aceasta categorie, a dermatocosmeticelor? Cand auzim ca un produs este dermatocosmetic credem ca acel produs are in compozitie ingrediente cosmetice si ingrediente farmaceutice si de aceea este mai bun pentru piele, nu-i asa? Adevarul este ca termenul dermatocosmetice este doar un termen pompos inventat de industria cosmetica pentru a revigora piata cu o „noutate”, acest termen nu are nici o baza legala, nici un sens, niciunde pe glob; si cu siguranta nu are nimic de a face cu ingredientele pe care le contin produsele. Aceste produse nu au nimic in plus fata de produsele cosmetice, termenul (ca si in cazul termenului de hipoalergenic – vezi articolul anterior) nu este acceptat de catre nici o institutie din acest domeniu, dar cu toate acestea orice companie isi poate prezenta orice produs doreste ca si dermatocosmetic pentru ca nu este nimic ilegal in asta. Pana la urma este doar o alta forma de marketing in care ei nu afirma nimic si noi presupunem prea multe.
Produsele testate dermatologic sunt cel mai probabil testate dermatologic, dar ce as vrea eu sa stiu, ceea ce ma intereseaza de fapt este: ce medic a facut aceste teste, ce anume s-a testat, cum s-a desfasurat testul si cel mai important, care au fost rezultatele? Fara sa stim raspunsul la aceste intrebari nu vom sti ce inseamna cu adevarat acest test dermatologic. De cele mai multe ori companiile au insemnari cu aceste teste – gen scris cu litere marunte la sfarsitul paginii, din care de cele mai multe ori rezulta ca aceste teste s-au desfasurat chiar in laboratoarele companiei, sau ca esantionul de persoane testate este mult prea mic ca rezultatele sa conteze sau chiar ca au folosit metode de testare care au garantat rezultate pozitive. Testat dermatologic este doar un alt termen de marketing care are priza la public pentru ca oamenii au nevoie sa stie ca doctorii au ca scop prioritar sanatatea lor. In industria cosmetica acest lucru nu este general valabil.
Cand citim noncomedogenic pe o eticheta ne gandim ca acel produs nu contine nici un ingredient care sa blocheze porii, iar acest lucru ne vine in minte doar pentru ca ni s-a spus ca asa este prin gramada de reclame cosmetice care ne bombardeaza in fiecare zi cu produsele lor miraculoase. Realitatea este ca acest termen este folosit fara nici o baza legala si nu este aprobat de nici o institutie din aceasta lume. Cea mai controversata baza de date din domeniul cosmeticii este cea a ingredientelor comedogenice. Pentru ca s-a dovedit ca ceea ce este comedogenic pentru un tip de ten nu este neaparat comedogenic pentru alt tip de ten. Din punctul meu de vedere nu putem stii daca un ingredient este comedogenic pana nu il testam pe pielea noastra, iar un termen minim de testare ar fi 30 de zile. Faptul ca termenul noncomedogenic este folosit doar ca termen de marketing nu inseamna neaparat ca aceste produse sunt comedogenice, dar cu siguranta inseamna ca pentru producator nu conteaza ca induce in eroare tinand cont de faptul ca orice produs cosmetic din lumea asta poate fi comedogenic pentru cel putin o persoana.
Nu spun ca aceste produse etichetate dermatocosmetice, noncomedogenice, testate dermatolog si hipoalergenice nu sunt bune, spun doar ca atunci cand aveti un produs in mana intoarceti cutia de la termenii care nu inseamna nimic si cititi ingredientele.
Disclamer Corina: Afirmatiile de mai sus nu sunt descoperite de mine. Nu incerc sa inventez, doar sa informez.
good post!!
RăspundețiȘtergereDoamne cat poti sa te lungesti la vorba. Am un sfat, daca vrei sa il iei in considerare. Avand in vedere ca majoritatea postarilor tale contin text, cred ca ar fi bine sa iti mai sintetizezi ideile. Iti spun sincer ca ultimele postari nici nu le-am mai citit din acest motiv si este pacat pentru ca ai lucruri interesante de spus....nu stiu, mai baga si tu mai multe fotografii/video pe blog, fa-l putin mai atractiv. Iar daca asta nu se poate, macar incearca sa sintetizezi.
RăspundețiȘtergereNu-ţi place, atunci nu mai citi. Sau poate ai o problemă cu cititul, da pentru unii oameni e mai greu să citeşti decât să vezi o poză sau un video.
Ștergerejust me, puteai macar sa citesti titlul inainte sa lasi comentariul - postarea asta nici nu-mi apartine (cele 10 randuri scrise de mine nu cred ca sunt atat de greu de citit).
RăspundețiȘtergereSi nu am de gand sa pun vreodata poze la o postare care ofera niste informatii. Cine e interesat, citeste; cine nu, nu citeste. E simplu!
Chiar nu pricep la ce intri pe blog daca tot nu citesti ca e prea multa informatie si nici nu ti se pare atractiv ca n-are poze si video.
Multumesc pentru sfat, dar nu consider ca are vreo relevanta in acest caz. O zi buna si fara oameni care se "lungesc la vorba".
Bine spus.
ȘtergereMa asteptam exact la acest raspuns. Faci cum stii tu mai bine, draga Camelia. A fost un simplu sfat, scris intr-un mod decent, zic eu, dar raspunsul tau nu arata decat ca ma tratezi ca pe un client de al tau de la serviciu de care ne tot vorbesti. Si da, am citit titlul abia dupa aceea si am vazut ca nu e postarea ta (trebuiesc pusa la zid pentru asta?), dar parerea asta nu mi-am format-o dupa ultimele doua postari. Si intru cand vreau pe site-ul tau si scriu ce vreau la comentarii, iar daca nu-ti convine asta este. E simplu! Exact cum spui tu, draga scriitoare. Si mai simplu este sa nu postezi comentariul si gata... Si vezi ca vorbesti cu impertinenta catre cineva care chiar nu merita, pentru ca a intrat pe site-ul tau de n ori si ti-a adus bani prin asta (nu ma intereseaza ca faci din pasiune asta), draga scriitoare anonima - fie ei si 3 centi. Si cred ca acesta va fi ultima data cand intru pe site-ul tau...Ai reusit sa ma enervezi la culme. Cat mai multi clienti care sa te sacaie iti doresc, ca sa vezi cum era cand primeai un simplu comentariu care te indemna ceva...sau te-a deranjat prima faza?..probabil trebuia sa te lingusesc ca tot se poarta. Uite ca n-am chef azi de ''vorba dulce mult aduce''.
RăspundețiȘtergereN-a fost sfat, a fost o jignire. Nu trebuie să linguşeşti nimic, ci doar să respecţi părerile şi preferinţele altora. Nu eşti obligată să intri pe acest blog şi să citeşti ceva ce, evident, nu te interesează. Dar măcar scuteşte-ne pe noi, cele care ne interesează de aceste comentarii răutăciose şi insipide, ca să nu mai zic inutile.
ȘtergereSincer în locul Cameliei, ţi-aş fi şters comentariul. E total pe lângă subiect.
Interesant...am sa ma documentez si eu, caci ma cam sperie ideea ca marile companii sa minta in asa hal, in toate privintele. Mi s-a intamplat si mie de ex sa folosesc unt de cacao(despre care se spune ca e comedogenic) pe ten si sa nu am probleme, in schimb sa am de la untul de shea (non-comedogenic, chipurile). De asemenea, am citit ca multe fete au avut probleme de la fdt La Roche Posay sau Vichy (mie ambele mi-au priit foarte mult, ba chiar i-au facut bine tenului meu). Tind sa cred ca tine de fiecare om si piele in parte, dar nu cred ca putem totusi sa comparam o crema Nivea cu una Ivatherm sau mai stiu eu ce...
RăspundețiȘtergerejust me, nici nu se merita sa-ti raspund ca e o discutie inutila. Insa nu o sa resping niciodata un comentariu atata timp cat respectivul stie sa se exprime si nu foloseste cuvinte jignitoare, iar replica ta cu cei 3 centi castigati ai dat-o pe blogul gresit.
RăspundețiȘtergereIntra de cate ori vrei pe ce siteuri si bloguri iti pofteste inima si varsa-ti nervii in comentarii ca cel de mai sus daca asta te ajuta sa te descarci. Te priveste strict si personal.
Tocmai ai raspuns, fie ca se merita sau nu, iar fraza cu 3 centi nici nu ai inteles-o (era un raspuns la o replica pe care am anticipat-o, cum ca nu ai blog pentru a face bani din el). Si da, o sa intru si o sa scriu ce-mi pofteste inima, in sectiunea de comentarii, ca n-am blog ca sa-mi vars astfel nervii (cum faci tu). Si gata....ca deja mi-am incalcat o promisiune.
RăspundețiȘtergereJust, oare cate refresh-uri*3 centi ai dat la pagina asta ca sa vezi ce raspuns ai primit? :)))
RăspundețiȘtergereCamelia, cat salar primesti de la blogspot.com? :)))
Scuze ca m-am bagat, dar Just mi-a inveselit ziua.
Doamne ce comentarii! Whatever, nu vreau sa ma leg de asta..
RăspundețiȘtergereIn legatura cu postul, cred ca, Corina are dreptate in mare parte. L-am citit pe tot (si nu m-am plictisit nici cand am ajuns la final wow!) si mi s-au parut niste informatii foarte interesante! Nu m-am gandit niciodata asa la produsele dermatocosmetice si eram dintre acelea care se lasau usor "pacalite" de reclama (nu toate am vrea sa fim naive si sa credem in super benificiile unui produs atunci cand il cumparam?). Dar am patit-o si eu cu produse dermatocosmetice care, desi destinate tenului acneic, mi-au facut mai mult rau decat bine, accentuand fiecare porisor al tenului meu.. La fel si cu produsele noncomedogenice... Cate n-am incercat cu ditamai reclama pe eticheta, si cate n-au avut exact efectul invers reclamei...
Fiecare ten e diferit, si cum spunea si Corina, ceea ce e non-comedogenic ptr un ten poate fi comedogenic pentru altul.. (is it just me sau cuvantul asta se repeta de prea multe ori? :)))
Sorry de large comment, Camelia, m-am simtit inspirata :*
Dragele mele,
RăspundețiȘtergereMa bucura nespus ca tot ce scriu este de folos, o sa ma bucure si mai mult cand toate aceste lucruri nu o sa mai fie necunoscute pentru nimeni. Imi pare rau pentru cei care se plictisesc citind aceste informatii pe care am incercat sa le sintetizez cat de bine am putut, nu din dorinta de a nu plictisi ci din dorinta de a scurta timpul petrecut pe un articol, pentru a putea citi si altceva. Dar oricat de tare m-am straduit nu am reusit sa spun: Hipoalergenic, noncomedogenic,samd sunt doar termene de marketing si sa pun vreo doua poze cu substante chimice ca sa fie mai atractiv. Informatiile pe care le-am expus sunt foarte serioase, nu sunt subiect de gluma si articolul denigreaza marketingul, nu il promoveaza. Totusi, timpul fiecaruia este pretios, de asta, daca doriti sa va informati, dar nu aveti timp de citit ar fi mai bine ca: sa cititi titlul articolului, sa examinati lungimea lui si daca nu e pe masura voastra sa dati un search pe you tube cu subiectul, cu siguranta veti gasi o multime de filmulete de doua minute.
In felul acesta veti reusi sa nu va enervati degeaba, sa nu jigniti pe nimeni, sa realizati ca pe blogul cuiva sunteti intr-un fel sau altul musafiri si sa fiti mai presus de orice oameni, chiar daca ne despart milioane de pixeli. Pana la urma cosmetica tine de frumusete, iar frumusetea vine din interior.
Si scuzele sunt frumoase, chiar si in particular.
Tot ce va doresc este sa fiti frumoase, frumoase cu adevarat, din sufletul vostru, asa cum numai o femeie stie a fi.
Draga Corina, nu am jignit pe nimeni (mai degraba m-am simtit jignita), am fost om, iar musafir pe acest blog nu sunt (acest blog exista pentru ca noi il citim). Si nu te mai simti lezata de articolul scris de tine; critica nu era la adresa ta..s-a intamplat doar ca articolul tau sa fie si el lung, precum 90% din celelalte articole de pe acest blog.
RăspundețiȘtergereCui nu-i plac comentariile mele la aceasta postare, ii transmit sa incerce sa fie obiectiv, sa reciteasca primul meu comentariu si primul raspuns primit ...si abia apoi sa traga concluzii. Ai dreptate Corina, scuzele sunt frumoase chiar si in particular...pacat ca o sa mor asteptandu-le.
Chocolate, am dat cam 30 de refreshuri pe minut...stiu, insuficient..promit sa ma straduiesc mai mult data viitoare. Te pup, esti o dulce!
Îmi cer scuze în avasn dacă jignesc, dar chiar nu mă pot abţine. Tare goală pe dinăuntru eşti şi impertinentă, dacă tu crezi că ai dreptul să spui ce pofteşti unde pofteşti. Fiecare persoană are drepturi dar şi obligaţii. Iar drepturile tale se opresc unde încep ale mele. Asta e legea democraţiei. Nu-ţi place, ghinionul tău.
Ștergere